Store investeringskutt:  Swedbank tror det blir verre før det blir bedre i olje og oljeservice. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Store investeringskutt: Swedbank tror det blir verre før det blir bedre i olje og oljeservice. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

- Statoil-underskudd vil skremme selv den modigste investor

På dagens oljepriser taper Statoil så mye penger etter utbytter og investeringer er betalt, at det vil «skremme selv den mest modige investor», heter det fra Swedbank-analytiker Teodor Sveen Nilsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): «Større investeringskutt kreves», er tittelen på Swedbanks nye Statoil-analyse, skriver Finansavisen.

Ifølge Swedbank ligger Statoil an til å ha en fri kontantstrøm i år på -52,6 milliarder kroner, og -75,5 milliarder kroner etter at utbyttene er betalt.

I år har Statoil sagt de vil investere for rundt 17,5 milliarder dollar, ned fra 19,6 milliarder dollar i fjor. Sveen Nilsen tror Statoil kutter videre til 15 milliarder dollar neste år, noe som tilsvarer et kutt på 20 milliarder kroner fra i år.

- De kommer til å kutte så mye de kan. Vi venter at Statoil ikke vil sette i gang noe som helst utenom Johan Sverdrup og andre allerede forpliktede investeringer, sier han til Finansavisen.

Blør penger Meklerhuset tror den frie kontantstrømmen vil bedre seg neste år til -37 milliarder kroner. Men hvis man legger til grunn 45 dollar pr. fat, ventes det at selskapet vil tape 29 milliarder kroner etter at investeringene er betalt, og 51 milliarder kroner etter at utbyttene er betalt, gitt dagens dollarkurs.

På dagens oljepris må Statoil kutte investeringene til neste år med ytterligere 9 milliarder dollar, hvis selskapet skal unngå å tape penger og samtidig betale utbytte. Men å kutte investeringene så mye er likevel helt uaktuelt, grunnet forpliktede investeringer, skriver Finansavisen.

Analytikeren tror oljeservicebransjen dermed må forberede seg på enda tøffere tider. I 2017 estimerer han samme investeringsnivå som i 2016, men det er gitt en oljeprisoppgang til 75 dollar pr. fat.

- Hvis oljeprisen ikke stiger betydelig, vil Statoil kutte investeringene enda mer i 2017. Da har de mye mer fleksibilitet til å kutte, sier han til Finansavisen og kommer med et varsko til oljeservicebransjen:

- Selv om det allerede er en hard nedtur for leverandørene, blir det nok verre før det blir bedre.

Flere nyheter - Oljen har falt for mye Mindre olje på lager i USA
SSB: Selskapene venter kutt i oljeinvesteringene