KONTROLL NÅ: Journalister slapp inn på gassanlegget i In Aménas denne uka. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
KONTROLL NÅ: Journalister slapp inn på gassanlegget i In Aménas denne uka. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

Statoil var i løpende dialog med gisseltakerne i In Aménas

Via gislenes mobiler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kontakten mellom gisseltakerne og en utpekt forhandler i operasjonsrommet til Statoil i Stavanger, ble holdt via mobiltelefonene til de norske gislenes, skriver VG.

Statoil holdt på sin side krisestaben i Utenriksdepartementet i Oslo løpende oppdatert om samtalene og de kravene gisseltakerne framsatte.

- Ba om forhandlinger Gisseltakerne hevdet selv i en kunngjøring som ble gjengitt av NTB, at de var i kontakt med oljeselskapene i In Aménas.

- De kontaktet selskapets ledelse og ba om forhandlinger, og de krevde at hæren skulle holde seg unna stedet der gislene ble holdt, for å beskytte livene deres, het det i denne.

Det ble også forhandlet med algeriske sikkerhetsstyrker, hevdet gisseltakerne.

- Vi åpnet forhandlinger, men en av de høytstående etterretningsoffiserene bekreftet overfor oss via telefon at de aktet å ødelegge hele anlegget med folk inni, het det i en kunngjøring

Stilte krav Ifølge VGs kilder krevde gisseltakerne blant annet at franske styrker skulle trekkes ut av Mali, og de krevde også fritt leide for seg selv og utenlandske gisler til Libya.

Gisseltakerne krevde også løslatelse av et stort antall politiske fanger i Algerie, og at USA måtte løslate den terrordømte islamisten Omar Abdel Rahman.

Disse kravene ble også omtalt av NTB alt mens gisselaksjonen pågikk, etter at gisseltakerne hadde formidlet dem til nyhetsbyrået Agence Nouakchott d'information (ANI) i Mauritania.

Via satellitt Ifølge VG ødela gisseltakerne en basestasjon og dermed også mobildekningen etter at en fransk radiostasjon hadde telefonintervjuet en person som holdt seg skjult inne på gassanlegget.

Kontakten mellom gisseltakerne og Statoil ble imidlertid opprettholdt via satellitt-telefon helt til algeriske sikkerhetsstyrker gikk til angrep.

Selv om gisseltakerne var truende i telefonen, lot de minst to av de norske gislene få ringe hjem til familiene i Norge. Familien til Alf Vik fikk beskjed om å videreformidle et krav om fransk tilbaketrekning fra Mali.

Utelukket forhandlinger Algeries innenriksminister Dahou Ould Kabila utelukket fra første stund at man ville forhandle med gisseltakerne i In Aménas.

- Vi avviser alle forslag om å forhandle med dem, fastslo Kabila på statlig algerisk fjernsyn alt samme dag som angrepet skjedde.

Statoil ønsker ikke å kommentere VGs opplysninger om at det var løpende dialog mellom oljeselskapet og gisseltakerne.

- Vi skal i gang med en evaluering av hele hendelsen og kan derfor verken bekrefte eller benekte VGs opplysninger, sier kommunikasjonssjef Jannik Lindbæk jr.

(NTB)

Presisering: I første versjon av denne saken sto det at utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås bekreftet overfor VG at hans stefar Tore Bech var en av dem som ringte hjem og videreformidlet krav om fransk tilbaketrekning fra Mali. Dette stemmer ikke.