Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statoil vedtar Økokrim-bot

Statoil vedtar Økokrims bot på 20 millioner kroner for brudd på korrupsjonslovene i forbindelse med Iran-saken, men presiserer at dette verken innebærer noen innrømmelse eller avvisning av straffskyld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vedtaket betyr at Statoil ikke ønsker å få saken belyst i rettssalen. Styret legger vekt på at en rettslig prosess vil kunne bli omfattende og langvarig og føre til ytterligere belastninger for Statoil.

Styret gir klart uttrykk for at saken har påført selskapet en omdømmemessig belastning.

Men saken er likevel ikke et avsluttet kapittel for Statoils del. Fortsatt har ikke tidligere direktør for internasjonal undersøkelse og produksjon, Richard John Hubbard, offentliggjort om han vedtar boten eller lar den gå videre til en rettslig belysning.

Dessuten er Iran-saken fortsatt under etterforskning av de amerikanske kredittilsynsmyndighetene, SEC.

Horton-avtalen

Bakgrunnen for saken er den såkalte Horton-avtalen, som ble inngått i juni 2002. Den innebar at oljeselskapet skulle betale 115 millioner kroner over elleve år for råd om forretningsdrift i Iran. Bak skjulte det seg en avtale med den iranske ekspresidentens sønn Mehdi Hashemi.

Avtalen førte til at konsernsjef Olav Fjell, internasjonal direktør Richard John Hubbard og styreleder Leif Terje Løddesøl måtte forlate Statoil.

I slutten av juni i år ble Statoil og Hubbard ilagt bøter på henholdsvis 20 millioner kroner og 200.000 kroner av Økokrim for brudd på korrupsjonslovene. Økokrim mener lovene ble brutt fordi Horton-avtalen ikke ble stanset da nye korrupsjonsbestemmelser trådte i kraft sommeren 2003. Lovbestemmelsen Økokrim mener er brutt, er den som omhandler ulovlig påvirkningshandel.

Frist til mandag

Hubbard har frist fram til mandag til å bestemme seg for om han vedtar eller avviser boten. Tidligere har han antydet at han ville avvise boten, og at den dermed ville havne i retten.

I tillegg til Økokrims etterforskning har altså SEC iverksatt etterforskning for å bringe på det rene om amerikansk lov er overtrådt.

Statoil opplyser i en pressemelding at selskapet nylig ble informert av SEC om at det blir vurdert å innlede en sivil rettsforfølgelse for overtredelse av amerikanske verdipapirlover, inkludert antikorrupsjonsbestemmelsene og regnskapsbestemmelsene under «the Foreign Corrupt Practices Art».

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media