Statoil vedtok bot etter Werners ulykke

- Ikke det samme som å innrømme skyld, sier selskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går skrev Dagbladet.no om tyske Werner Ehrich (40) som knuste ansiktet på jobb for norsk oljeindustri.

I 2002 ble han slynget med panna først i en stålbjelke på Statoil Mongstad, under en arbeidsoperasjon som Arbeidstilsynet mente var ulovlig.

Den 33 år gamle stålarbeideren fikk flere brudd i ansiktet og indre blødninger i hodet. Werner ble liggende i over ett år på sykehus etter ulykken.

I dag er han fullstendig arbeidsufør og får kraftige epileptiske anfall. Legene mener han er 70 prosent medisinsk invalid.

- Jeg klarer meg, og skal være glad for at jeg er i live. Å jobbe eller kjøre bil går selvfølgelig ikke. Jeg kan ikke lukte lenger. Jeg er svært ukonsentrert og kan ikke konsentrere meg mer enn minutter av gangen. Jeg kan ikke lenger løfte tunge ting, sier Werner Ehrich til Dagbladet.no.

Verken StatoilHydro, Aker Kværner, nederlandske BNG som leide ham inn eller vikarbyrået Promotech som var hans arbeidsgiver mener de er erstatningsansvarlige. Rettssaken starter i Nordhordland tingrett i begynnelsen av november.

Fikk bot

10. oktober 2003 siktet politimesteren i Hordaland Statoil Mongstad for brudd på arbeidsmiljølovgivningen.


«Mandag 16. september 2002, ca kl. 13.25, i anlegg 5200 PQP på MONGSTAD i Lindås, lot selskapet monteringsarbeid av en stålkonstruksjon skje ved bruk av en Bautas lift som ikke var egnet til arbeidsoppgaven. Dette medførte at liften kom i klemme, noe som igjen førte til at Ehrich Werner ble påført hodeskader».

ØDELAGT: I 2003 vedtok Statoil Mongstad et forelegg på 20000 kroner for brudd på arbeidsmiljøloven. Werner Ehrich ble skadd for livet da han brukte en lift som ikke var egnet for arbeidsoppgaven. Foto: Privat/Politiet
ØDELAGT: I 2003 vedtok Statoil Mongstad et forelegg på 20000 kroner for brudd på arbeidsmiljøloven. Werner Ehrich ble skadd for livet da han brukte en lift som ikke var egnet for arbeidsoppgaven. Foto: Privat/Politiet Vis mer

«For overtredelsen ilegges De en bot til statskassen på kr. 20000», heter det fra politimesteren i Hordaland.

Statoil Mongstad valgte å vedta forelegget.

- Statoil Mongstad vedtok forelegget etter ulykken som gjorde Werner Ehrich skadd for livet. Hvordan kan selskapet da unnlate å ta ansvar for hans situasjon?

- Å vedta et forelegg er ikke, i juridisk forstand, det samme som å innrømme skyld. Forelegget ble vedtatt etter en helhetsvurdering den gangen, sier informasjonsleder Kåre Ness i StatoilHydro Mongstad til Dagbladet.no.

- Forholder oss til domstolen

StatoilHydro understreker at de synes ulykken Werner Ehrich ble utsatt for og den situasjonen han har havnet i er helt forferdelig.

- StatoilHydro har et overordnet ansvar for HMS-styringssystemene. Vi mener det ikke er opplagt at årsaken til ulykka kan føres tilbake til svikt i vårt system, uttalte Ness til Dagbladet.no i går.

StatoilHydro ønsker ikke peke ut hvilket selskap de mener er det ertatningsansvarlige etter Werner Ehrichs ulykke. 

Statoil vedtok bot etter Werners ulykke

- Jeg vil ikke uttale meg om hvem vi mener har erstatningsansvaret. Saken ender for retten, og vi vil forholde oss til det domstolen til sjuende og sist sier, sier Kåre Ness.

VEDTOK BOT: Selv om Statoil Mongstad godtok å bli bøtelagt for ulykken som ødela helsa til Werner Ehrich, bestrider selskapet at de er erstatningspliktige overfor den skadde tyskeren.