Statoil verdsatt til 145 mrd. kroner

Regjeringen har verdsatt Statoil til mellom 145 og 166 milliarder kroner. Det betyr at hver aksje i selskapet selges for mellom 66 og 76 kroner. Men staten gir deg 15 prosent rabatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kveld kom regjeringen Stoltenberg med prisen på Statoil-aksjene som skal selges ut. Selskapet skal på børs 18. juni, og med en total pris på mellom 145 og 166 milliarder kroner, vil Statoil bli det desidert største selskapet ved Oslo børs.

I dag er Hydro størst, med en verdi på rundt 100 milliarder kroner. Bak følger Telenor.

- Dette er den klart største finansielle operasjonen som er gjort i Norge, og den er stor også i global målestokk, sier ansvarlig redaktør i Finanskanalen.no, Jon Mjølhus til Dagbladet.no.

Han ønsker ikke å gi privatpersoner noe råd om de bør kjøpe aksjen eller ikke.

- Først når man får se prospektet kan man si noe om prisingen av selskapet, sier Mjølhus.

Som da Telenor ble bragt til børsen, får privatpersoner en rabatt dersom de kjøper aksjer. Rabatten er på tre kroner, pluss at du får hver tiende aksje gratis.

- Statoil bør bli mer en folkeaksje enn Telenor, men prisen på olje er høy nå, og det er god etterspørsel etter denne type aksjer, sier Mjølhus. Han legger til at dersom oljeprisen skulle falle, så vil prisen på Statoil-aksjen også følge etter nedover.

Totalt skal staten selge ut mellom 15 og 20 prosent av Statoil til private. Inntil 437,9 millioner aksjer skal selges.

Kranglet om prisen

Offentliggjøringen av prisingen av Statoil ble i dag utsatt, og Aftenposten melder at dette skyldtes intern strid mellom ulike departementer om prisingen av selskapet.

Du kan bestille aksjer i Statoil fra 31. mai til 15. juni i år.