DYSTRE UTSIKTER: Bare en liten andel av Angolas 18 millioner innbyggere har fått ta del i oljeeventyret, og FN-tall fra 2012 viser at 68 prosent lever under fattigdomsgrensa. Bildet er tatt i Angolas hovedstad Luanda. Foto: Jan Tomas Espedal / Aftenposten
DYSTRE UTSIKTER: Bare en liten andel av Angolas 18 millioner innbyggere har fått ta del i oljeeventyret, og FN-tall fra 2012 viser at 68 prosent lever under fattigdomsgrensa. Bildet er tatt i Angolas hovedstad Luanda. Foto: Jan Tomas Espedal / AftenpostenVis mer

Statoil vet ikke hva som skjedde med 715 millioner kroner i superkorrupte Angola

Dette er historien om et forskningssenter til fire milliarder som ikke finnes, og et Statoil som sikret seg absolutt ingen muligheter til innsyn i hvor norske penger ender opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): I 1996 gikk Dick Cheney opp på talerstolen under en energikonferanse i New Orleans og adresserte et problem. Cheney, som senere ble visepresident, var da sjef for oljegiganten Halliburton. «Problemet», sa Cheney. «Er at den gode Herren ikke fant det for godt å alltid plassere olje- og gassreserver der det er demokratiske regjeringer.»

I 2011 undertegnet Statoil en kontrakt med det angolske statseide oljeselskapet Sonangol, for fem såkalte «blokker» i Kwanza-bassenget utenfor kysten av det vestafrikanske landet. Statoil er operatør på to av blokkene.

Som vanlig i kontrakter om oljeutvinning i Angola og en rekke andre land, krevde Sonangol en «signaturbonus» - en slags forhåndsskatt. Denne var på litt over 3 milliarder kroner.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn