Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statoil: Vi driver ikke med lobbyisme

- Da er jeg veldig interessert i å høre hva de kaller det, sier Inga Marte Thorkildsen.

PROVOSERT:  - Det må gå an å kalle en spade for en spade, sier Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
PROVOSERT: - Det må gå an å kalle en spade for en spade, sier Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Statoil driver ikke med lobbyisme, mener Statoils nordområdedirektør Hege Marie Norheim.

- Nei vel, hva er det da? Dette er absurd, sier en mektig provosert SVs Inga Marte Thorkildsen.

Debatten har rast om olje i nord siden Statoilsjef Helge Lund gikk offensivt ut i media og lovet en kjempepengestrøm til statskassa dersom Lofoten og Vesterålen åpnes for oljeboring. Under havoverflaten kan det befinne seg et halvt oljefond av verdier, lokker Statoil.

- Stemmer selvsagt ikke
SVs Inga Marte Thorkildsen kaller det en lobbykampanje, og fikk svar fra Norheim i dag.

«I Dagbladet tirsdag beskyldes Statoil for å drive en massiv lobbykampanje når det gjelder spørsmålet om oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen. Det stemmer selvsagt ikke. I Statoil har vi stor respekt for at det er de folkevalgte som til slutt skal ta stilling til spørsmålet om å utforske, og eventuelt utvinne petroleumsressursene i nord. Vi har som industrikonsern en annen rolle: Å bidra med vår kompetanse om mulighetene som finnes», skriver Statoils nordområdedirektør.

- Da er jeg veldig interessert i å vite hva Statoil kaller det de driver med. Jeg er veldig provosert over at det ikke går an å kalle en spade for en spade. Statoil må være de eneste i verden som mener at dette ikke er lobbyisme, sier Inga Marte Thorkildsen.

Ifølge Dagens Næringsliv får Statoil PR-hjelp av Gambit i Lofoten-saken.

- For høye anslag
Thorkildsen mener i likhet med flere andre kritikere at Statoil opererer med altfor høye anslag om hvor mye olje som kan finnes utenfor Lofoten oG Vesterålen.

- De opererer med en svært høy oljepris, og har ikke trukket fra verken investeringskostnadene, kvotepris eller eventuelle avtaler på klimaområdet, sier Thorkildsen.

Hun påpeker at naturverdiene i Lofoten og Vesterålen ikke like lett kan prissettes, men blir satt på spill dersom oljeselskapene slipper til.

IKKE LOBBYISME: Statoils nordområdedirektør Hege Marie Norheim. Foto: Robert S. Eik/ Dagbladet.
IKKE LOBBYISME: Statoils nordområdedirektør Hege Marie Norheim. Foto: Robert S. Eik/ Dagbladet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media