Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statoil visste om flere MS-syke

Charles Aase (31) mistet plutselig synet og fikk lammelser på Statfjord C. Diagnose MS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• SE OGSÅ: Giftgasser i fly truer sikkerheten

(Dagbladet.no:) I 1992 leide Statoil inn medisinprofessorene Harald Nyland og Sverre Langård for å undersøke fire turbinarbeidere på Statfjord A som hadde symptomer på MS.

I dag kan Dagbladet.no avsløre at minst åtte på Statfjord A, om lag en tredjedel av den lille turbinavdelingen, opplevde å få symptomer på alvorlig nerveskade eller MS-diagnose.

Dagbladet.no kan også vise til at turbinarbeidere på en rekke Statoilopererte plattformer og felter i Nordsjøen har fått MS eller annen skade på nervesystemet.

Akutt syk på jobb

Charles Aase, som nå er 49 år gammel, jobbet som prosesstekniker med ansvar for gassturbinene på Statfjord C fra 1985. Kontoret var midt oppå gassturbinene og han gikk minst tolv timers arbeidsskift rundt og ved turbinene.

Bare 31 år gammel bla Aase i 1988 akutt syk på jobb.

- Jeg fikk symptomer på MS, mistet synet på det ene øyet og mistet balansen slik at jeg måtte støtte meg til veggene, forteller Charles Aase. Han ble umiddelbart sykemeldt og hjemsendt.

FIKK MS: Charles Aase fikk MS på jobb på Statfjord C, men ble aldri kalt inn til undersøkelse. Foto: Privat
FIKK MS: Charles Aase fikk MS på jobb på Statfjord C, men ble aldri kalt inn til undersøkelse. Foto: Privat Vis mer

Deretter kom han til undersøkelse hos bedriftshelsetjenesten på Sandsli i Bergen.

- Legen som undersøkte meg uttalte: Jasså, du er en av dem som har utviklet MS, forteller Aase.

Etter en måned ble Aase ekstremt mye dårligere, med lammelser over mesteparten av kroppen. Derfor ble han akuttinnlagt på nevrologisk avdeling på Haukeland.

I 1990 fikk han diagnose MS fra Haukeland.

Hørte aldri om syke på Statfjord A

Charles Aase hørte aldri noe om MS-undersøkelsen på naboplattformen Statfjord A som ble satt i gang i 1992. Overraskelsen ble stor da han leste om den i fagforeningstidsskriftet Arbeidslederen i 1993.

I denne artikkelen tok lederen for turbinarbeiderne på Statfjord A, Olav E. Halvorsen, et oppgjør med Statoils håndtering av den såkalte MS-saken på Statfjord A:

«Men siden har ingenting skjedd, bortsett fra at enda en av turbinteknikerne har fått slått fast at han lider av MS», heter det i artikkelen.

image: Statoil visste om flere MS-syke

- Vi har purret gjentatte ganger for å hjelpe våre arbeidskamerater som lever i en fryktelig uvisshet, uttalte Olav E. Halvorsen.

Etter at Charles Aase ble kjent med dette, tok han kontakt med Statoil i 1995 og spurte hvorfor ikke han hadde blitt invitert med i prosjektet.

- Jeg fikk absolutt et inntrykk av at de ville holde dette skjult. Statoil ville ikke en gang hjelpe meg med å komme i kontakt med de syke på Statfjord A, sier Charles Aase.

Aase og de syke fra Statfjord A ble aldri gjort oppmerksom på hverandre før Dagbladet.no begynte å nøste i saken i høst.

- Kjente ikke til Aase

Da han ikke kom noen vei hos Statoil, kontaktet Aase MS-professor Harald Nyland per brev 13. november 1996 og fortalte om sin historie.

Over et år senere, 3. desember 1997, svarer Nyland følgende:

«Vi holder fortsatt med utredning av muligheten for at det kan være arbeidsplassen som utløser sykdommen, men på Statfjord har vi ikke holdepunkter for at det er for mange tilfeller av MS.»

Hvorfor ble ikke Charles Aase gjort oppmerksom på undersøkelsen på SFA? Hvorfor ble ikke hans MS tatt med i betraktningen?

- Ut fra Dagbladets beskrivelse tok Aase kontakt med Statoil etter at undersøkelsen var avsluttet. Arbeidet var avsluttet i 1992, men Statoil måtte purre gjentatte ganger gjennom 1993 før Nyland kom med sin sluttrapport av undersøkelsene, sier informasjonssjef Geir Gjervan i Statoil og utdyper:

- Ved mistanke om mulig arbeidsrelatert sykdom skal dette meldes av behandlende lege. Uansett skal ikke Statoil ha kunnskap om den enkeltes diagnose, og skulle dette være meldt til Statoil så kan ikke selskapet gi disse taushetspliktige opplysningene med hjemmel i loven for helsepersonell, sier Gjervan.

Nyland leverte aldri noen «sluttrapport», men kom med sin «foreløpige rapport» først sommeren 1994.

Nyland kan ikke huske årsaken til at han ikke tok affære på bakgrunn av det Charles Aase gjorde oppmerksom på i 1996.

- I hodet mitt var fokusen hele tiden på at det var snakk om to MS-pasienter. Dette gikk på min kapasitet, forklarer Nyland.

Professoren kjente ikke til Aases sykdom, selv om han fikk diagnose MS på Haukeland i 1990.

- Vi har sjekket i journalene. Jeg var aldri involvert i Aases sak, sier Harald Nyland.

- Ved turbinene vassa vi i og gikk i dampen av 70 grader varm olje, sier Charles Aase.

Han har stadig blitt bedre av MS-sykdommen.

- Jeg går i motsatt retning av de fleste andre med MS. Så lenge jeg holder meg borte fra oljerelaterte produkter, blir jeg bedre år for år, sier Aase.

Statoil visste

Charles Aase er ikke eneste turbinarbeider på Statfjord C som er blitt utredet for MS. Dagbladet.no kan dokumentere at nok en turbinarbeider på plattformen fikk symptomer på sykdommen på midten av 80-tallet.

- Jeg opplevde en akutthendelse i en turbinhood, mistet kontroll over den ene siden av kroppen og gikk rett i dørken. Selv den dag i dag sliter jeg, sier vedkommende som vil være anonym fordi han fremdeles presser seg ut på jobb i Nordsjøen. Han er blitt utredet for MS, men har ikke fått diagnosen.

Dagbladet.no kan dokumentere at Statoil-ledelsen ble gjort oppmerksom på nok et MS-tilfelle på Statfjord tidlig på 90-tallet.

MS-rammede Mogens Pedersen er en av de fire som var med i den opprinnelige undersøkelsen i 1992. I brev til bedriftshelsetjenesten 10. mai 1994 skriver han:

«Mokleiv (tidligere bedriftslege, journ. anm.) uttalte blant annet følgende på Haukeland sykehus: Ett tilfelle er en tilfeldighet, to må undersøkes nøye, tre tilfeller er en katastrofe. Det tredje tilfellet er nå oppdaget på SFC (Statfjord C, journ anm.)»

I et senere brev til bedriftslegen utdyper Pedersen:

«Jeg har spurt Olav Halvorsen (turbinarbeidernes nærmeste leder, journ anm.) om navnet på personen på Statfjord C som har fått MS, men han husket det ikke. Han fortalte at han hadde gitt navnet til Mokleiv (bedriftslege, journ anm.) ved et møte på Statfjord A sist i 1993.» Har du opplysninger om arbeidsforhold på turbiner offshore, skriv mail direkte til journalist Asle Hansen.

GASSTURBIN OFFSHORE
MS-SYK: - Jeg er blitt stadig bedre av MSen fordi jeg holder meg unna oljeprodukter, sier Charles Aase (49).
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media