BEVOKTNING: Statoils ansatte blir ofte hentet på flyplassene av bevæpnede vakter og fraktet til og fra arbeidsanleggene med hjelp av militært personell. Gassanlegget In Amenas ligger innenfor en militærforlegning. Foto: REUTERS/Kjetil Alsvik / Statoil
BEVOKTNING: Statoils ansatte blir ofte hentet på flyplassene av bevæpnede vakter og fraktet til og fra arbeidsanleggene med hjelp av militært personell. Gassanlegget In Amenas ligger innenfor en militærforlegning. Foto: REUTERS/Kjetil Alsvik / StatoilVis mer

Statoilansatte bevoktes av bevæpnede vakter i flere land

Ansatte i Statoil som skal på jobb i risikoutsatte land blir hentet på flyplassen av bevæpnede vakter og passet opp av militære styrker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Statoil opererer og har interesser i mange land hvorav flere regnes som risikoområder for de ansatte. Det er ikke uvanlig at selskapets arbeidere og representanter blir hentet på flyplasser og transportert til anlegg eller kontorer med bevæpnede vakter.

Økt beredskap
I land som Algerie, Libya og Nigeria velger oljeselskapene å sikre seg med sikkerhetsselskaper, i tillegg til militæt personell som stilles til disposisjon av landets myndigheter. 

I den kritiske situasjonen som har oppstått i Algerie har selskapet valgt å trappe opp beredskapen også i andre risikoutsatte land hvor selskapet har aktivitet.

- Vi har hevet beredskapen i flere land og har en dialog med myndighetene om dette i hvert enkelt land. I tillegg gjør vi våre egne vurderinger av sikkerhetsopplegget.  Vi følger nøye med å gjør løpende nye tiltak for å sikre våre folk og eiendommer, sier mediekontakt Bård Glad Pedersen i Statoil.

Gassproduksjonsanlegget In Amenas ligger i et militært område i Algerie. Alle som skal inn i dette området må være sikkerhetsklarert. Her bor og jobber de ansatte i Statoil, BP og andre selskaper innenfor et begrenset område. I og rundt området patruljerer militært personell.

Militær flyplass
Etter tre til fire uker på arbeid går turen hjem via busskolonner til en militær flyplass en times tid borte fra anlegget. Derfra reiser de til en annen flyplass i Algerie før turen går ut av landet med sivile fly. Hele tiden er arbeiderne voktet av sikkerhetsvakter i Algerie.

Statoil opererer også oljefelt utenfor kysten av Nigeria og har kontorer på land. Dette er et land hvor det har vært mange angrep på oljeinstallasjoner, rørledninger og personer tilknyttet oljeselskapene. Alle medarbeidere som skal på jobb for Statoil i dette landet blir hentet på flyplassen og fraktet i trygge biler med bevæpnede vakter.

- Militære styrker
- Vi har et samarbeid med myndighetene i hvert enkelt land. Flere steder er det militære styrker som sørger for sikkerheten for våre folk. Det er forskjellig sikkerhetsopplegg i hvert enkelt land, men det er vanlig at de lokale myndighetene i samarbeid med oss har sikkerhetstiltak under transport fra flyplass og til arbeidsplass, sier Bård Glad Pedersen.

Et tilsvarende sikkerhetsopplegg blir fulgt i land som Libya og tidligere i Irak før Statoil trakk seg ut. Sikkerhetsopplegget for de ansatte er også omfattende i land i Vest-Afrika, Iran og Aserbajdsjan.

BEKREFTER: Mediekontakt Bård Glad Pedersen i Statoil bekrefter at Statoil-ansatte beskyttes av militært personell i flere land hvor selskapet har aktiviteter. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
BEKREFTER: Mediekontakt Bård Glad Pedersen i Statoil bekrefter at Statoil-ansatte beskyttes av militært personell i flere land hvor selskapet har aktiviteter. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer