Statoilansatte truer med aksjoner i Nordsjøen

Kutt i Statoils pensjonsordninger har satt sinnene i kok blant de ansatte. Fagforeninger truer med aksjoner i Nordsjøen dersom ikke den gamle pensjonsordningen blir gjeninnført.

STERK MISNØYE: Fagforeninger i Statoil vil ikke lenger utelukke en nedstening av selskapets produksjonsplattformer i Nordjsjøen.
Fra Oseberg feltsenter. Oljeplattform.
Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
STERK MISNØYE: Fagforeninger i Statoil vil ikke lenger utelukke en nedstening av selskapets produksjonsplattformer i Nordjsjøen. Fra Oseberg feltsenter. Oljeplattform. Foto: Marit Hommedal / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et brev til medlemmene skriver sokkelavdelingen i Industri Energi at den ikke lenger har tillit til konsernsjef Helge Lund som i denne saken «viser en grådighet og egoisme uten sidestykke», skriver Stavanger Aftenblad.
Amper stemning Språkbruken er med andre ord ikke den mest nennsomme. I tillegg har den bredt seg til de kontoransatte i Statoil som er kjent som mer sindige i sin fagforeningsaktivitet enn de som jobber på sokkelen.

- Vi på kontorsiden pleier å være sindige, men nå er stemningen hos oss lik det som rører seg på sokkelen. Medlemmene sier vi skal ta alle midler i bruk. Det har vi aldri opplevd før, sier leder Anne Horneland i Industri Energi i Statoil Stavanger.

De ansatte i Statoil mener de har knyttet sin pensjonsavtale til det sentrale lønnsoppgjøret i 1998. Tidligere i år endret ledelsen i selskapet pensjonsordningen i tråd med pensjonsreformen.

- Har vært involvert Pressetalsmann Bård Glad Pedersen i Statoil sier i en kommentar til protestene at Statoil har innført pensjonsreformen for at selskapet skal ha en ordning på linje med samfunnet for øvrig. Han sier det er lagt vekt på dialog med de ansatte og at de tillitsvalgte har vært involvert fra et tidlig tidspunkt i prosessen.

Statoils pensjonsordning har til nå gitt de ansatte rett til å gå av med full pensjon fra de er 62 år. Pensjonsreformen gir alle rett til å gå av med pensjon når de fyller 62, men de får da en reduksjon i inntekten. (©NTB)