Statoilbråket fortsetter

Statoilsjef Helge Lund misliker at fagforeningene kritiserer ham i media, men fagforeningene fortsetter kjøret.

GIR SEG IKKE: Helge Lund har ingen planer om å gi seg som konsernsjef, selv om samtlige fagforeninger i Statoil mener han er for lite lydhør. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
GIR SEG IKKE: Helge Lund har ingen planer om å gi seg som konsernsjef, selv om samtlige fagforeninger i Statoil mener han er for lite lydhør. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bråket fortsetter rundt Statoilsjef Helge Lund og hans lederstil.

- Må endre kurs
- Han må gjerne fortsette, men da bør han endre kurs og begynne å prate med de tillitsvalgte, ikke bare holde enetaler. Vi er veldig skeptiske til hvordan Statoil driver sin virksomhet og opplever at vi ikke har noen reell påvirkning, sier leder i fagforeningen Safe, Terje Nustad til Dagbladet. Han mener Lunds lederstil er amerikansk, arrogant og lite lydhør.

Dagbladet skrev fredag om opprør blant de ansatte i Statoil. Konserntillitsvalgt Bjørn Asle Teige sa at de fagorganiserte i Safe ikke lenger har tillit til Lund og at fokuset på sikkerhet er for dårlig. Teige har trukket seg fra et omstillingsprosjekt kalt Statoil 2011, og valgte mandag å pusse opp badet framfor å møte Statoilsjefen.

I går møttes Safe arbeidsminister Hanne Bjurstrøm sammen med fagforeningen Lederne for å orientere om sikkerhetssituasjonen på Statoils plattformer, noe samtlige fagforeninger er bekymret for.

Samtidig la Helge Lund fram Statoils rapport for tredje kvartal. Lund sier at han ikke opplever mistillit fra de andre fagforeningene.  

- Jeg oppfatter ikke at det er en generell mistillit. Vi hadde en god dialog mandag kveld med alle de andre foreningene, og vi ønsker Safe tilbake i dialogen, sier Lund.  

Tynnslitt tillit
Men nå sier fagforeningene Lederne og Industri Energi at heller ikke de fornøyd med lederstilen hans.  

- Vi synes ikke Statoil er flinke til å samarbeide med fagforeningene. Tilliten er tynnslitt, sier leder Leif Sande i Industri Energi.  

- Vi har gode fora å diskutere saker i. En annen ting er om det vi diskuterer blir etterlevd, sier områdeleder for olje og gass i Lederne, Norvald Holthe.  

Lederne og Industri Energi vil ikke uttrykke mistillit mot Helge Lund. Leif Sande sier at Industri Energi ønsker samarbeid. Han misliker konfliktlinjen som han mener at både Safe og Statoil legger seg på, og Industri Energi holdt i dag et eget møte med ministeren.  

Liker ikke mediasaker
Helge Lund misliker tydelig at Safe har valgt å kjøre saken i media.  

- Dialogen går best mellom tillitsvalgte og ledere og ikke via en tredjeperson i media, sier han til Dagbladet.

- Er det uheldig å komme med slike utspill?

- Jeg vil ikke karakterisere det som uheldig, men de må vurdere hva som tjener dem best. Jeg tror Statoil, våre aksjonærer og de ansatte er bedre tjent med å holde seg innenfor partssamarbeidet, sier Helge Lund.  

Han svarer kontant «nei»på spørsmål om han vurderer å si opp sin stilling, men erkjenner problemer med sikkerhetsutstyr på sokkelen. 

- Vi har hatt et uttalt fokus på god sikkerhetsstandard. Det har vært førsteprioritet, vi har brukt enorme ressurser og engasjement for å bedre resultatene der. Vi føler at det har gått i rett retning. Samtidig erkjenner vi at vi ikke har vært gode nok på sikkerhetskritisk utstyr, men det går riktig vei også her, sier Helge Lund.

Resulatatene for 3. kvartal viser svakere produksjonstall i 2010, svakere forventninger til 2011 og et dårligere driftsresultat enn forventet. Dette drev aksjekursen dramatisk ned. Lenge svingte aksjekursen mellom fem og seks prosent lavere enn den var ved stengetid for børsen tirsdag. I papirpenger ugjør det rundt 25 millarder kroner. Lund forklarte den reduserte produksjonen nettopp med stort vedlikeholdsarbeid.

Holdes orientert
Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm sier at hun tar alvorlig alt som gjelder sikkerhet på norsk sokkel.

- Jeg har hatt en god samtale med Petroleumstilsynet som er bekymret for etterslepet på vedlikehold i Statoil, men det er ingen endring og ikke dramatisk. Jeg har bedt dem holde meg løpende orientert, og får ny oppdatering fra Ptil når de har fått tilbakemelding fra Statoil, sier Hanne Bjurstrøm.

Hun sier at hun ikke blander seg inn forhold mellom arbeidsgiver og fagforeninger, men sier likevel at hun er bekymret hvis det er slik at dialogen mellom partene gjør at det er vanskelig med godt samarbeid.

KRITISERER SJEFEN: Safe-leder Terje Nustad.
Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
KRITISERER SJEFEN: Safe-leder Terje Nustad. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer