StatoilHydro falt 9 prosent på børsen

2008-produksjon øker ikke likevel - og da kom verste børsfallet siden 2001.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

StatoilHydro falt i formiddag med over 9 prosent på Oslo Børs etter en rekordhøy omsetning på 9,5 milliarder kroner.

Fallet i verdien av oljeselskapet er det største siden 12. september 2001, men omsetningen i løpet av en formiddag er den største noensinne.

Årsaken til den dramatiske nedturen er en børsmelding fra selskapet som varsler tilnærmet stagnasjon i produksjonen neste år mens det tidligere har vært forventet en økning på mellom 5 og 10 prosent.

Flere analytikere sier at produksjonsvolumet er lavere enn hva de forventet. I prognosen anslår selskapet at den forventede bokførte produksjon i 2008 vil ligge på 1,75 millioner fat oljeekvivalenter per dag basert på en oljepris på 75 dollar per fat.
Lavere produksjon
Den gjennomsnittlige egenproduksjonen i 2008 anslås til 1,9 millioner fat oljeekvivalenter per dag. Forskjellen på bokført produksjon og egenproduksjon skyldes effekter fra produksjonsdelingsavtaler.

I produksjonsanslagene for neste år tas det høyde for at utbedringer av den skadde rørledningen fra Kvitebjørn til Kollsnes vil føre til et fall i produksjonen på 30.000 fat oljeekvivalenter daglig neste år.

Økning i planlagte revisjonsstanser og brønnvedlikehold på norsk sokkel anslås å ha en negativ produksjonseffekt på 15.000-20.000 fat oljeekvivalenter per dag i 2008 sammenlignet med 2007.


Startvansker
Det er også usikkerhet knyttet til de to prestisjeprosjektene Snøhvit og Ormen Lange. LNG-produksjonen i Hammerfest er foreløpig stanset.

- Oppstarten har ikke gått som planlagt, sier informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i StatoilHydro til NTB.

Også på Ormen Lange, der produksjonen er under opptrapping, ligger StatoilHydro etter skjema. Forsinkelser i boreframdriften vil ifølge selskapet få konsekvenser for produksjonen neste år. Aanestad kan ikke anslå hvor stor usikkerhet det er knyttet til anslagene for produksjonen fra disse tre feltene.

- Denne prognosen for neste års produksjon er de beste anslagene vi kan komme med nå, sier han.


Øker investeringene
Letekostnadene i 2008 anslås til om lag 18 milliarder kroner. Dette er 2-3 milliarder kroner mer enn i år.

Det legges til grunn et omfattende leteprogram med ferdigstillelse av om lag 70 letebrønner i løpet av året. Investeringsnivået i 2008 anslås å øke med 10 milliarder, til om lag 75 milliarder kroner, sammenlignet med 65 milliarder kroner i 2007. Ifølge Aanestad er det investeringer i utenlandsvirksomhet som øker mest. (NTB - Jan Morten Bjørnbakk).

SKRÅTT INN I 2008: Dagens børsmelding fra StatoilHydro om at selskapet likevel ikke greier å øke produksjonen neste år, skapte rystelser på Oslo Børs.