StatoilHydro får oppdrag på Stockman

- En milepæl, sier forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kreml uttaler at StatoilHydro skal få hjelpe det statlige Gazprom med å utvikle det enorme Stockman-feltet i Barentshavet.

StatoilHydro har fått avtalen i samarbeid med det franske olje- og gasselskapet Total.

Ifølge en børsmelding gir avtalen med Gazprom StatoilHydro en eierandel på 24 prosent i Stockman Development Company.


Milepæl

At de får avtalen er et uttrykk for at russerne er helt avhengig av utenlandsk teknologi for å få realisert prosjektet, mener seniorforsker Arild Moe.

- Dette er en milepæl som vil gi store ringvirkninger også i Norge. Men Stockman-utbyggingen er også et prosjekt med mange fallgruver. Det er mange usikkerhetsmomenter knyttet til utbyggingen, sier Arild Moe til NTB.

Han er assisterende direktør ved Fridtjof Nansens Institutt, og har fulgt den russiske energisektoren i en årrekke.

- Det er vanskelig å si noe om avtalen med StatoilHydro uten å kjenne premissene. Et kjernepunkt har vært eierskap til ressursene. Total kom tidligere i sommer fram til en avtale som de fant tilfredsstillende. Det store spørsmålet er hvilke betingelser StatoilHydro har fått, sier Moe til NTB.

Etter avtalen med Total skjøv Gazprom nok en gang på tidsplanen for produksjonsstart fra 2011-2012 til 2013-2014.

- Selv dette høres optimistisk ut. Det er store teknologiske utfordringer som skal overvinnes, sier Moe.

Lange forhandlinger

Det har pågått intense forhandlinger i flere måneder mellom Moskva og internasjonale selskaper om deltakelse i Stockman-utvinningen.

Stockman-feltet ligger i Barentshavet, om lag 500 kilometer utenfor kysten av Russland. Feltet antas å inneholde hele 2.500 milliarder kubikkmeter utvinnbar gass - mer enn dobbelt så mye som Norges største gassfelt Troll og hele seks ganger så mye som Ormen Lange.

Gazprom er verdens største gassprodusent og rår over rundt 16 prosent av verdens totale forekomster av naturgass, og står for nesten 20 prosent av verdens totale gassproduksjon. Gazprom eksporterer gass til 32 land.

Stoltenberg informert av Putin

- Det er gledelig at StatoilHydro nå kommer inn i Stockman-feltet, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Stoltenberg ble informert direkte av Russlands statsminister Vladimir Putin. Torsdag ringte Putin for å fortelle at StatoilHydro skal delta med en andel på 24 prosent i selskapet som skal utvikle det russiske Stockman-feltet, opplyses det i en pressemelding fra Statsministerens kontor.

- Dette styrker det norsk/russiske naboskap og vårt strategiske partnerskap på energisektoren i nord. Deltakelsen understreker også vårt felles ansvar for en bærekraftig ressursforvaltning i Barentshavet, sier Stoltenberg.

Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) sier at avtalen viser at StatoilHydro hevder seg i den internasjonale konkurransen om de store oppgavene.

- StatoilHydro har enestående kompetanse og erfaring fra offshorevirksomhet under krevende forhold på norsk sokkel. Selskapet har også arbeidet lenge i Russland. Jeg deler selskapets forventning om at deltakelsen vil bidra til en vellykket utvikling av Stockman-feltet, sier Haga.

NTB

<B>SENTRAL ROLLE: Norske Deepsea Delta prøveborret på Stockmanfeltet i 2006. Nå får StatoilHydro delta i utbyggingen.