StatoilHydro fikk ikke kontrakt i Irak

La inn bud i dag.

KAMP OM OLJEFELT: En irakisk oljearbeider ved oljefeltet i Kirkuk i det nordlige Irak. Foto: AFP PHOTO/MARWAN IBRAHIM/SCANPIX
KAMP OM OLJEFELT: En irakisk oljearbeider ved oljefeltet i Kirkuk i det nordlige Irak. Foto: AFP PHOTO/MARWAN IBRAHIM/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

StatoilHydro fikk ikke servicekontrakten til oljefeltet Vest-Qurna i Sør-Irak.

StatoilHydro la i dag inn bud på servicekontrakten til oljefeltet Vest-Qurna ved byen Basra i Sør-Irak.

- StatoilHydro er i konsortium med oljeselskapene Repsol og Maersk, opplyste pressekontakt Mari Dotterud til NTB tidligere. Fire andre konsortium la også inn bud.

Iraks oljeminister Hussain al-Shahristani kunngjorde kort tid etterpå at det beste budet var lagt inn av Exxon Mobil og Shell.

Exxon Mobil, som leder konsortiet, har lovet å øke produksjonen fra 280.000 til 2,325 millioner fat per dag. For dette har de bedt om en kompensasjon på 4 dollar per fat for den økte produksjonsmengden.

Myndighetene ville bare gi dem 1,9 dollar per fat, og konsortiet fikk 45 minutter til å vurdere irakernes krav.

Direktesendt

Vest-Qurna er med sine anslåtte reserver på 8,6 milliarder fat olje det nest største av de seks oljefeltene Iraks myndigheter har lagt ut på anbud.

Budrundene på de åtte servicekontraktene ble direktesendt på TV.

Avgjørelsene skulle etter planen ha blitt tatt der og da, men på slutten av dagen var bare én av servicekontraktene avklart. Det var det største oljefeltet, Rumaila, som med sine reserver på 17,6 milliarder fat skal utvinnes av britiske BP og kinesiske CNPC.

- Budene besto av to hovedelementer: Hvilken volumøkning de kunne forvente på feltets produksjon og dernest hvor mye selskapene ville ha betalt per fat olje for å oppnå dette, forklarer Dotterud.

Store gap

Hovedproblemet ble at budene ikke var i nærheten av kravene myndighetene hadde satt. Det førte til at flere selskaper og konsortier trakk budene sine heller enn å justere dem ned. På oljefeltet Bai-Hassan var det for eksempel bare ett konsortium som la inn bud. Den ConocoPhillips-ledede gruppen ville ha 26,7 dollar per fat de utvinner over minstekravet, men myndighetene ville kun betale 4 dollar.

- Det var slike store gap mellom tilbudene fra selskapene og det myndighetene var villige til å betale hele veien. Det gjelder også tilbudet der StatoilHydro deltok, sier Dotterud til NTB.


(NTB)