Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

StatoilHydro forurenser gratis - staten betaler

Får slippe ut CO2 helt gratis fra Kårstø og Mongstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

StatoilHydro får slippe ut CO2 helt gratis fra gasskraftverkene på Kårstø og Mongstad. Staten tar regningen.

Den norske klimakvoteloven trer i kraft fra nyttår. Politikerne på Stortinget har vedtatt at nye gasskraftverk skal få gratis utslippskvoter for 75-92 prosent av utslippene. Konsekvensen er at Kårstø, og etter hvert Mongstad, slipper svært billig unna, skriver Nationen.

Stortinget har nemlig bestemt at staten skal betale både klimakvoter og regningen for renseteknologi.

- Vi har hele tida sagt at gasskraftverk ikke burde fått gratis kvoter i det hele tatt, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken.

- Man bør følge prinsippet om at forurenseren skal betale. I Norge gjør man det motsatte, subsidierer forurenseren ved å gi gratis kvoter, sier Haltbrekken.

De to gasskraftverkene vil slippe ut over 1 million tonn CO2 hver per år. Et anslag for kjøp av klimakvoter er en prislapp på 150 kroner tonnet. Dermed koster gratisgaven til gasskrafteierne staten opp mot 150 millioner kroner i året for hvert av gasskraftverkene.

Miljøstiftelsen Bellonas nestleder Marius Holm mener det er greit at gasskraftverkene får gratiskvoter.

- Det har ikke noe å si for miljøet. Utslippene blir de samme enten de betaler eller ikke. Dette var en del av avtalen for å få realisert Mongstad-prosjektet, sier Holm.

FÅR FORURENSE GRATIS: Kårstø-anlegget. Foto: ALF OVE HANSEN/SCANPIX
FÅR FORURENSE GRATIS: Kårstø-anlegget. Foto: ALF OVE HANSEN/SCANPIX Vis mer

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling