StatoilHydro legger Iran «på vent»

Men trekker seg ikke ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har besluttet å ikke foreta nye investeringer i Iran, men våre forpliktelser knyttet til verdens største gassfelt til havs, South Pars, vil bli overholdt, sier kommunikasjonsdirektør Ola Morten Aanestad til NTB.

Her har Statoil siden før fusjonen med Hydro vært engasjert i boringen av produksjonsbrønner i flere år.

Feltet har imidlertid slitt med forsinkelser og overskridelser og i 2006 måtte Statoil foreta en nedskrivning på 2,2 milliarder kroner i verdien av sin South Park-investering.

- Nå skal vi overholde alle inngåtte forpliktelser og ikke inngå nye. Så får vi se hvor mye av kostnadene våre vi får dekket, sier Aanestad.
Hydro og Anaran 
I likhet med Statoil var også Hydro engasjert i Iran.

- Situasjonen er en helt annen på oljefeltet Anaran som Hydro hadde med seg inn i det fusjonerte selskapet, sier Aanestad. På Anaran-feltet fant Hydro betydelige oljemengder, men det er ikke inngått nye avtaler etter at leteboringen foreløpig er avsluttet.

Felles for alle engasjementer i Iran er at utenlandske selskap ikke får eiendomsrett eller kontroll over feltene. I stedet jobber selskapene på oppdrag for den iranske stat.

- Og slik situasjonen er i øyeblikket har vi funnet det riktig å ikke gjøre nye investeringer i landet, sier Aanestad.

På Anaran-feltet var Hydro engasjert sammen med russiske Lukoil som ikke har noen planer om å trekke seg ut av Iran.


Totalvurdering 

Financial Times skriver fredag at beslutningen om ikke å investere mer i Iran kommer som resultat av press fra amerikanske myndigheter, som et ledd i USAs bestrebelser med å isolere Iran både økonomisk og politisk.

Aanestad sier det er en totalvurdering som ligger til grunn for beslutningen om å stanse investeringene i Iran.

StatoilHydro legger Iran «på vent»

Han bekrefter i likhet med konsernsjef Helge Lund at det har vært nær kontakt med USA om forholdet til Iran, men sier det også er kommersielle og økonomiske vurderinger som er lagt til grunn.

Aanestad sier det ikke er noe nytt at USA har presset europeiske land i spørsmålet om handelsboikott av Iran, men føyer til at Europa hele tiden har hatt et mer nyansert syn på spørsmålet enn USA.

(NTB)