Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

StatoilHydro legger seg flate

Tar på seg all skyld etter oljeutslippet på Statfjordfeltet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

StatoilHydro tar på seg all skyld etter oljeutslippet på Statfjordfeltet i desember i fjor.

Selskapet sendte fredag over sin egen granskingsrapport etter oljeutslippet på Statfjordfeltet til Petroleumstilsynet.

I forbindelse med lasting av olje fra Statfjord A til bøyelasteskipet Navion Britannia 12. desember i fjor, oppsto det brudd i lasteslangen.

Bruddet førte til utslipp av om lag 4 400 kubikkmeter olje.

Årsaken til bruddet var en kraftig trykkøkning i lasteslangen etter at en ventil lukket raskere enn forutsatt. Dermed sprakk slangen.

- Granskingen har avdekket svakheter både av teknisk og organisatorisk art som vi umiddelbart har grepet fatt i, sier konserndirektør for Undersøkelse og produksjon Norge, Tore Torvund.

Bakenforliggende årsaker til bruddet i slangen er ifølge StatoilHydro i hovedsak knyttet til manglende bruk av prosess- og risikoanalyser i forbindelse med modifikasjoner og bytte av lasteslange.

Gjennomgang av tidligere hendelser med bøyelastesystemer har vist at en tilsvarende hendelse på Gullfaksfeltet i 2004 heller ikke er fulgt godt nok opp.

LASTESLANGEN SPRAKK: Oljeutslippet skjedde i desember i fjor i forbindelse med lasting fra plattformen Statfjord A til lasteskipet Navion Britannica. Foto: SCANPIX
LASTESLANGEN SPRAKK: Oljeutslippet skjedde i desember i fjor i forbindelse med lasting fra plattformen Statfjord A til lasteskipet Navion Britannica. Foto: SCANPIX Vis mer

Grunnen til at oljeutslippet ikke ble oppdaget før det var pumpet rundt 4 400 kubikkmeter er i hovedsak manglende måling av oljestrøm om bord på skipet.

I tillegg hadde ikke personellet som opererte lasteslangen fått god nok opplæring, slås det fast i rapporten.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media