StatoilHydro nekter å rense ballastvann

Før de må. - En kjempetrussel for biologisk mangfold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Dyr som spres med urenset ballastvann fra skip truer økosystemer og dyrearter rundt om på kloden. Miljøvernminister Erik Solheim vil at Norge skal være et foregangsland når det gjelder å løse problemet, og WWF vil at StatoilHydro skal gå foran med et godt eksempel. Men i dette tilfellet vil ikke olje- og gassgiganten være de som gjør «litt mer», som reklamen sier.

Giftige alger og monstermaneter

Ballastvann ligger i bunnen av skip for å holde dem stabile på vannet. Det tas opp og skiftes ut mens skipene beveger seg rundt på verdenshavene. I ballastvannet kan det befinne seg så mye som 7000 ulike organismer samtidig. Varmere hav gjør det lettere for arter å overleve på nye steder. Noen av dem har ikke naturlige fiender, blir fullstendig dominerende og ødelegger for arter som naturlig hører hjemme i områdene der de spres.

Norske myndigheter kjenner til at 42 fremmede arter har invadert norske farvann, og Miljøminister Erik Solheim ser på dette som en alvorlig miljøtrussel.

- Vi ønsker å bevare de artene som hører hjemme i Norge, og unngå de som ikke hører hjemme her, sier Erik Solheim til Dagbladet.no. • Ribbemaneten, eller monstermaneten som den også kalles, ødela først økosystemet i Svartehavet. Den ble observert i Nordsjøen for fire - fem år siden, og er nå spredt til Østersjøen og Vestlandet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer