StatoilHydro-topper må gå etter korrupsjonssak

Konserndirektør Tore Torvund og Morten Ruud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): StatoilHydros Tore Torvund og Morten Ruud, begge i konsernledelsen, måtte i dag forlate sine posisjoner i selskapets ledelse.

Avgangene skjer i forbindelse med at den eksterne granskingen av Hydro Olje og Energis internasjonale virksomhet er fullført, og resultatet i dag er overlevert Økokrim.Det melder selskapet selv i en pressemelding, som ble presentert i dag - samtidig som alle landets nyhetsredaksjoner er fullt opptatt med statsbudsjettet som ble presentert i formiddag.

- Undersøkelsen har avdekket at det i Libya i 2000-2001 ble gjort feil som representerer brudd på Hydros regelverk. Dette er beklagelig, og det må vi ta lærdom av. Vi kan ikke akseptere brudd på dette området, og vi tar derfor denne saken meget alvorlig, sier Hydros styreleder Terje Vareberg i en pressemelding.

- Dette er en trist dag. Dette er en av de vanskeligste sakene jeg har stått overfor som leder, sier konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro.

Hydros konsernsjef Eivind Reiten kjente ikke til korrupsjonssaken i Libya, fastslo konsernets styreleder Terje Vareberg på en pressekonferanse i ettermiddag.

Det ble gjort klart at Hydros konsernsjef blir sittende.


- Ble gjort feil

- Eivind Reiten fortalte meg i fjor høst at han ikke kunne erindre å ha hørt om det forhold som omtales som Hydros mulige korrupsjon. En gruppe advokater har brukt et år på å saumfare store mengder dokumenter, og de har kommet til samme konklusjon, nemlig at Reiten ikke visste, sa styreleder Vareberg, ifølge NTB.

MÅ GÅ FRA TOPPJOBB: StatoilHydros konserndirektør for undersøkelse og produksjon, Tore Torvund, må forlate stillingen sin som følge av en ny rapport. Rapporten gjelder Hydros virksomhet i Libya, og konkluderer blant annet med at Hydro kan knyttes til korrupsjon i landet i perioden 2000-2001. Arkivfoto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
MÅ GÅ FRA TOPPJOBB: StatoilHydros konserndirektør for undersøkelse og produksjon, Tore Torvund, må forlate stillingen sin som følge av en ny rapport. Rapporten gjelder Hydros virksomhet i Libya, og konkluderer blant annet med at Hydro kan knyttes til korrupsjon i landet i perioden 2000-2001. Arkivfoto: Alf Ove Hansen / SCANPIX Vis mer

Reiten selv gjentok at han først ble kjent med Libya-saken i fjor høst.

- Da var min første innskytelse og reaksjon at dette er forhold som vi må kaste maksimalt lys over, sa Reiten.

Han tok initiativet til at det skulle iverksettes gransking, og gikk av som styreleder i StatoilHydro etter at saken ble kjent.

- Vi må erkjenne at det ble gjort feil i Libya. Vi burde ha unngått de feilvurderingene, vi må ta kritikk for dem, og vi må ta lærdom av dem, sier Reiten, ifølge NTB.

Kan knyttes til korrupsjon

Granskingen gjelder Hydros tidligere virksomhet i 33 land, blant annet i Libya. I granskingsrapporten kommer det fram at Hydro kan knyttes til flere tilfeller av korrupsjon i Libya i perioden 2000-2001.

Granskingen har avdekket fem kritikkverdige forhold i Libya, samt et i Kurdistan og et i Angola.

Rapporten påpeker også at Norsk Hydro ikke orienterte Statoil om problematiske forhold i forbindelse med en omfattende gjennomgang, såkalt due diligence, av selskapenes virksomhet før fusjonen mellom de to, «til tross tross gjentatte muligheter til å gjøre dette».  

StatoilHydro-topper må gå etter korrupsjonssak

Granskingsrapporten omtaler flere forhold som kan være problematiske i forhold til norsk og amerikansk korrupsjonslovgivning, men trekker ikke juridiske konklusjoner, da dette lå utenfor utvalgets mandat, opplyses det i meldingen.

Flere av enkeltforholdene som omtales er gjengitt i faktaboksen til høyre i denne artikkelen.

Direktører må gå

De to toppene som må gå er Tore Torvund og Morten Ruud, som er henholdsvis konserndirektør for Undersøkelse og Produksjon og konserndirektør for prosjekter.

Tore Torvund var den Hydro-toppen med desidert høyest inntekt, viste skattetallene i fjor. Han har hatt en svært sentral posisjon i Hydros toppledelse gjennom en årrekke.

Begge direktørene skal fortsette i selskapet, men i andre posisjoner enn i dag, ifølge pressemeldingen.

«Det er enighet med Tore Torvund og Morten Ruud om at de går ut av sine posisjoner i konsernledelsen og selskapet vil sammen med Torvund og Ruud definere fremtidige arbeidsoppgaver for dem i selskapet», heter det i meldingen fra selskapet.

Selskapet opplyser også at Anders Kullerud, som i dag er leder av konsernstaben for integritet og samfunnsansvar, har bedt om å få avløsning fra sin stilling og vil gå over i en annen rolle i StatoilHydro.

StatoilHydro-topper må gå etter korrupsjonssak

Øystein Michelsen er i dag konstituert som konserndirektør for Undersøkelse og Produksjon Norge, og Helga Nes som konserndirektør for Prosjekter, heter det i en pressemelding fra selskapet. Begge går inn i StatoilHydros konsernledelse.

• Her kan du lese granskingsutvalgets rapport.

Tar selvkritikk

Hydros konsernsjef Eivind Reiten innrømmer at ikke alt gikk riktig for seg i selskapets Libya-satsing.

- Vi må vedgå at det ble gjort feilvurderinger i håndteringen av Hydros tidligere Libya-portefølje, sier Hydros konsernsjef Eivind Reiten i en pressemelding.

- Dette er en kritikk vi må ta inn over oss og bruke til å forbedre oss ytterligere. Selv om rapporten viser at de aller fleste vanskelige saker er håndtert på en god måte, og at vi har gode systemer og rutiner for å håndtere slike forhold, må vi alltid anstrenge oss for å bli bedre. Det kommer vi til å fortsette med, sier Reiten.

- Svært alvorlig

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) sier han ser alvorlig på korrupsjonssaken som nå er rullet opp i Libya.

StatoilHydro-topper må gå etter korrupsjonssak

- Korrupsjon er svært alvorlig, og jeg mener vi skal ha en meget høy standard i Norge for etikk og regelverk rundt det. Så det er viktig at vi sørger for at det ikke blir en gjentakelse av sånne episoder, sier Riis-Johansen, ifølge NTB.

Statsråden vil ikke uttale seg om Hydro-sjef Eivind Reiten bør gå, etter at to granskingsrapporter knytter Hydro til korrupsjon i Libya.

BLIR SITTENDE:</B> Hydrosjef Eivind Reiten står på at han ikke visste om korrupsjonen i Libya.