StatoilHydro vil presse gjennom slamdumping ved korallrev

Ber miljøvernministeren overprøve SFT.

FIKK NEI FOR ANDRE GANG: StatoilHydros oljeprosjekt på Morvinfeltet. Her informasjonsansvarlig i selskapet, Sverre Kojedal, ved StatoilHydros LNG-anlegg på Melkøya. Foto: SCANPIX.
FIKK NEI FOR ANDRE GANG: StatoilHydros oljeprosjekt på Morvinfeltet. Her informasjonsansvarlig i selskapet, Sverre Kojedal, ved StatoilHydros LNG-anlegg på Melkøya. Foto: SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): StatoilHydro er svært overrasket over at SFT for andre gang har sagt nei til utslipp av borekaks og borekjemikalier ved Morvin-feltet på Haltenbanken, et område som er overstrødd med koraller.

- Vi er overrasket over beslutningen til SFT og mener at de skisserer en dårligere løsning miljømessig, økonomisk og sikkerhetsmessig, sier informasjonsansvarlig Sverre Kojedal til Dagbladet.no.

Krever nullutslipp
StatoilHydro mener deres skisserte løsning med å deponere avfallet på havbunnen og etablere et overvåkingsprogram for korallene, er den beste. SFT mener det er knyttet for stor usikkerhet til om dette vil hindre skader på korallene, og krever at oljeselskapet må ta alt avfallet opp og transportere det til land.

StatoilHydro håper nå at Miljøverndepartementet vil avgjøre saken i deres favør.

-Det er en dårlig sak for begge parter hvis dette prosjektet ikke blir gjennomført, slik Stortinget har vedtatt, sier Kojedal.

- Aggressivt
SFT-direktør Ellen Hambro sier det er uvanlig at StatoilHydro klager på utslippskrav.

-Vanligvis pleier de å rette seg etter våre krav, sier hun til Dagbladet.

Truls Gulowsen i Greenpeace mener StatoilHydro er aggressive.

 LOPHELIA PERTUSA: En typisk norsk korall. Foto: Havforskningsinstituttet.
LOPHELIA PERTUSA: En typisk norsk korall. Foto: Havforskningsinstituttet. Vis mer

-Veldig aggressive, sier han.

Trodde prosjektet gikk gjennom
Det avviser Sverre Kojedal. Han sier selskapet har tolket signalene fra myndighetene dit hen at prosjektet ville gå igjennom.

- Vi har hatt en kontakt rundt dette siden planen for utbygging og drift ble godkjent av Stortinget i fjor vår, sier Kojedal, og peker på at SFT godkjente overvåkningsprogrammet som StatoilHydro ønsket å etablere for korallene.

-Det er en dårlig sak for begge parter hvis prosjektet ikke blir gjennomført, slik Stortinget har vedtatt, sier Kojedal.

I anbefalingen til Miljøverndepartementet om å ikke ta klagen til følge, sier SFT at StatoilHydro måtte forstå at de kunne få avslag på utslippstillatelsen selv om de fikk overvåkningsprogrammet godkjent.

Korallene i Norskehavet har blitt en het sak for regjeringen denne våren, med konflikten om Sularevet i spissen. I Forvaltningsplanen for Norskehavet som ble vedtatt i mai, var det spesielt fokus på koraller.

Hauge er rasende
- Det er ikke måte på hvor mange lovnader vi har fått av oljenæringen om nullslipp, og denne saken her er en enorm advarsel til de som bryr seg om tematikken rundt oljeboring i nord. Dette viser at oljenæringen ikke er klar for aktivitet der oppe, mener lederen for miljøstiftelsen Bellona, Fredric Hauge.

VIL HA SOLHEIM PÅ BANEN: StatoilHydro  vil ha Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim til å overprøve SFT sin avgjørelse.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .
VIL HA SOLHEIM PÅ BANEN: StatoilHydro vil ha Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim til å overprøve SFT sin avgjørelse. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX . Vis mer

- Det verste er når de bruker det økonomiske som et argument, for dette er et misbruk av penger, hevder Hauge, som mener denne saken beviser at oljeselskapene ikke kan drive aktiviteter rundt korallrev.

- Man må ikke gi disse selskapene lillefingeren, for da tar de seg til rette, mener Hauge.

- Useriøst
Det overrasker miljømannen at Sverre Kojedal uttaler seg på vegne av Statoil.

- Statoil er et useriøst selskap som lar denne mannen uttale seg, og at det ikke er de miljøansvarlige i selskapet. Den type uttalelser Kojedal kommer med finner vi oss ikke i, sier han.

Fredric Hauge kan aldri tenke seg at miljøminister Eirik Solheim vil falle på Statoils side i denne saken.

- Det blir i så fall et miljøpolitisk selvmord, og jeg frykter ikke det.

- Jeg er rasende, og synes dette er utrolig arrogant av Statoil. Men det er ikke tilfeldig at Statoil presser på når det gjelder penger, hevder Hauge, som blant annet viser til saken om at Statoil forsøkte å gjøre om et forbud mot alkoholsalg på litauiske bensinstasjoner. Han mener miljøvernministeren burde kalle inn Statoil-toppene på kontoret og lært de en lekse.