Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- StatoilHydros renommé er skadet

Miljøverminister Erik Solheim (SV) er skuffet over StatoilHydro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Dette er alvorlig både for Hammerfest og jordas klima. Dette er også veldig alvorlig for StatoilHydros renommé, da de ikke klarer å innfri de løftene de har gitt, sier miljøverminister Erik Solheim (SV) til Dagbladet.no. 

StatoilHydro har søkt om utvidet utslippstillatelse for Snøhvit. I tillegg kan LNG-anlegget på Melkøya utenfor Hammerfest avgi opptil 1,5 millioner tonn CO2 og 2.200 tonn sot fra fakling.

Selskapet opplyste mandag at det har søkt Statens forurensingstilsyn (SFS) om utvidet oppstartsperiode for Snøhvit. Det har også redegjort for økte CO2-utslipp fra LNG-anlegget på Melkøya ved Hammerfest.- Under normale driftsforhold vil utslipp være om lag 0,2 millioner tonn årlig. StatoilHydro vil kjøpe utslippskvoter for CO2-utslippene, skriver selskapet i en pressemelding.

- Alvorlig situasjon

- Vi ser veldig alvorlig på denne situasjonen og vi forventer at StatoilHydro snur alle steiner for å se om det finnes alternativer. Vi kan ikke løpe rund å be folk om kjøre mindre bil fordi StatoilHydro legger fram slike gigantutslipp på bordet, sier miljøvernministeren til Dagbladet.no.

Han forteller at dette viser behovet for bedre rutiner når det gjelder utslippsbegrensinger.

- Vi vil at alle framtidige olje- og industriutbygginger bygger inn håndteringen av utslippene fra starten av, sier Solheim.

Alvorlige konsekvenser

2200 TONN SOT: StatoilHydro har søkt om utvidet utslippstillatelse for Snøhvit. I tillegg kan LNG-anlegget på Melkøya utenfor Hammerfest avgi opptil 1,5 millioner tonn CO2 og 2.200 tonn sot fra fakling. Foto: BJØRN LANGSEM
2200 TONN SOT: StatoilHydro har søkt om utvidet utslippstillatelse for Snøhvit. I tillegg kan LNG-anlegget på Melkøya utenfor Hammerfest avgi opptil 1,5 millioner tonn CO2 og 2.200 tonn sot fra fakling. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

Bellona mener at utslippsplanene må skrinlegges før alle andre muligheter er utforsket. Klimakonsekvensene kan blir store.

- Det er ingen overraskelse at man har problemer på Snøhvit, men omfanget av de her varsler er så stort at dette får klimapolitiske konsekvenser. Utslippene vil øke Norges klimagass utslipp i perioden det gjelder med oppimot 5 prosent, sier Bellona-leder Fredric Hauge til Dagbladet.no.

Organisasjonen krever at StatoilHydro ikke får gjøre mer oppstartsforsøk før man har klarlagt alle muligheter for å unngå utslipp.


Grunnen til de store utslippene er at oppstartsperioden for Snøhvit blir lengre enn planlagt. Det er i denne perioden det vil bli avgitt ekstraordinære utslipp.

image: - StatoilHydros renommé er skadet
ALVORLIG:- Vi ser veldig alvorlig på denne situasjonen og vi forventer at StatoilHydro snur alle steiner for å se om det finnes alternativer. Vi kan ikke løpe rund å be folk om kjøre mindre bil fordi StatoilHydro legger fram slike gigantutslipp på bordet, sier miljøvernminister Erik Soheim til Dagbladet.no.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media