Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statoils Angola-partner kobles til «verdens største bestikkelse-skandale»

- Hundretusenvis av eposter og internkommunikasjon lekket.

TREKKES INN: Det statseide angolanske oljeselskapet Sonangol kobles nå inn i de verdensomspennende avsløringene til The Age og Huffington Post. Bildet fra 2011 viser ett av Sonangols mange installasjoner i Angolas hovedstad Luanda. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
TREKKES INN: Det statseide angolanske oljeselskapet Sonangol kobles nå inn i de verdensomspennende avsløringene til The Age og Huffington Post. Bildet fra 2011 viser ett av Sonangols mange installasjoner i Angolas hovedstad Luanda. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nettavisen Huffington Post og australske The Age har de siste dagene publisert omfattende avsløringer i det de kaller «verdens største bestikkelse-skandale».
 
Avsløringene, som ifølge journalistene er basert på hundretusenvis av lekkede eposter og dokumenter, kretser rundt Monaco-selskapet Unaoil. 

- Korrupsjonsfabrikk Ifølge journalistene viser dokumentene at Unaoil har fungert som mellommenn for en lang rekke store internasjonale selskaper, og betalt bestikkelser på vegne av disse blant annet i Midt-Østen, Asia og Afrika. 

«I størstedelen av de siste 20 årene har det familie-eide selskapet fra Monaco systematisk korrumpert den globale oljeindustrien», skriver The Age som omtaler Unaoil som en «korrupsjonsfabrikk».

Trekker inn Sonangol Et av selskapene som nå trekkes inn i avsløringene, er Statoils partner i Angola — det statseide angolanske oljeselskapet Sonangol.

Angola er Statoils viktigste samarbeidspartner utenfor Norge. Hele oljeindustrien i det vest-afrikanske landet styres gjennom det statlige selskapet Sonangol, som i tillegg til å være et oljeselskap tildeler lisenser for leting og utvinning. 

Statoil har den siste tiden måttet tåle mye oppmerksomhet på grunn av en kontrakt de inngikk med Sonangol i 2011.

Som en del av kontrakten måtte Statoil betale til sammen 715 millioner kroner i sosiale bidrag og støtte til et forskningssenter, som foreløpig ingen har sett snurten av, men som Sonangol nå har lovet at skal bygges i byen Sumbe.

- Statoil har ingen tilknytning til saken som omtales, sier Statoils informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen til Dagbladet.   

- Bekymrer det Statoil at Sonangol kobles til slike skandaler?   

- Vi ser at det er mange selskaper som omtales i saken, men det er ikke naturlig for oss å kommentere det, sier han.

Nøkkelperson Ifølge avsløringene jobbet Unaoil i 2011 for det sveitsiske industriselskapet Sulzer Pumps, som da hadde problemer med en kontrakt med Sonangol. 

I en epost sendt fra en Unaoil-ansatt til Unaoil-sjefen Cyrus Ahsani, diskuteres det hvordan de skal håndtere det angolanske selskapet.

Sulzer hadde forpliktet seg overfor Francisco Goncalves — en av toppsjefene i Sonangol som da ifølge avsløringene var ansvarlig for alle oljefeltene i Angola  -  til å betale en halv million pund til noe som beskrives i eposten som «Angola Social Fund».

Goncalves skal ha vært irritert på Sulzer, fordi de ikke hadde greid å overføre pengene. 

- Kodeord for bestikkelser «Vi må få FG (Goncalves, journ. anm) om bord, da han virker å være involvert i store deler av forretningene», heter det i eposten.  

I eposten snakker Unaoil også om å betale såkalte «SA fees» eller «subagent fees», som ifølge The Age og Huffington Post er kodeord Unaoil bruker for bestikkelser.

Det har ikke lykkes Dagbladet å få kontakt med Sonangol. 

Mystisk lekkasje-avsender Denne ukens massive avsløringer om Unaoils lyssky forretninger på vegne av internasjonale selskaper i oljebransjen, har ført til at FBI, det amerikanske justisdepartementet, og anti-korrupsjonspoliti i Storbritannia og Australia har innledet en felles etterforsking.

Ifølge Huffington post og The Age, kan det bli tidens største korrupsjonsetterforskning. 

Dokumentene ble lekket til den australske prisvinnende gravejournalisten Nick McKenzie. I en artikkel hos The Age forteller han at det hele startet med et anonymt brev

Avsenderen skrev at dersom McKenzie var interessert i å avsløre en korrupsjonsskandale som involverte de største selskapene i oljebransjen, måtte han sette inn en boligannonse i den franske avisa Le Figaro i juli 2015. Annonsen måtte inneholde kodeordet «Monte Christo».  

Deretter fulgte seks måneder med arbeid før avsløringene ble publisert denne uka.

- Tar på anklager på alvor Dagbladet har vært i kontakt med sveitsiske Sulzer, som sier de har en nulltoleranse for korrupsjon.

- Sulzer forplikter seg til å utføre våre forretninger i henhold til de høyeste etiske standardene, og vi har en nulltoleranse overfor våre ansatte, eller aktører som handler på våre vegne, når det gjelder «non-compliance» eller brudd på gjeldende lover, skriver en talsperson for Sulzer i en epost til Dagbladet.

Talspersonen sier at de tar anklagene på alvor.

 - Sulzer og Unaoil etablerte et selskap sammen i 2014 som leverer roterende utstyr til sørlige Irak. Sulzer tar anklagene rettet mot Unaoil svært alvorlig, og vi vil gjøre de nødvendige grepene dersom anklagene mot UNaoil blir bekreftet i etterforskningen.

Unaoil vil derimot ikke kommentere saken:

- På grunn av ny utvikling i saken, vil det være upassende for selskapet å kommentere på dette tidspunktet, sier en talsperson for Unaoil til Dagbladet.

Lover å bygge forskningssenteret Tirsdag denne uka møtte representanter for Statoils konsernledelse med konsernsjefen i Sonangol og viseministeren i petroleumsministeriet for å følge opp innbetalingene Statoil har gjort til Sonangol og realiseringen av Sonangol Research and Technology Center.

De angolske representantene sa da at senteret skal bygges i byen Sumbe i Angola.

Møtet fant sted etter lengre tids påtrykk fra Statoil som har etterlyst realiseringen av prosjektet Statoil har investert 420 millioner kroner i. Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har på sin side bedt oljeminister Tord Lien ta en aktiv rolle for å finne ut hvor pengene har blitt av.

- Sonangol sier at de har midlene vi har innbetalt, og at de vil bli benyttet som avtalt, sa informasjonsdirektør i Statoil, Bård Glad Pedersen, til Dagbladet onsdag.

I tillegg til selskapene Statoil, BP og Cobalt, har Dagbladet avslørt at også spanske Repsol og franske Total har betalt penger til senteret. Totalt er det betalt inn over 3,5 milliarder kroner til realiseringen av senteret siden 2011.

FAKSIMILE: Nettavisen Huffington Post og australske The Age har de siste dagene publisert omfattende avsløringer i det de kaller «verdens største bestikkelse-skandale».
FAKSIMILE: Nettavisen Huffington Post og australske The Age har de siste dagene publisert omfattende avsløringer i det de kaller «verdens største bestikkelse-skandale». Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!