Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statoils er medlem i lobbyorganisasjon som gir penger til klimaskeptikere

Venstre og Arbeiderpartiet reagerer på at Statoil er medlem av en amerikansk lobbyorganisasjon som gir pengestøtte til klimaskeptiske politikere.

KJENT KLIMASKEPTIKER: Senator Jim Inhofe er republikaner og fra Oklahoma. Han er også en kjent klimaskeptiker. Foto: Sue Ogrocki/ AP / NTB Scanpix
KJENT KLIMASKEPTIKER: Senator Jim Inhofe er republikaner og fra Oklahoma. Han er også en kjent klimaskeptiker. Foto: Sue Ogrocki/ AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statoil er medlem av American Petroleum Institute (API), som igjen har en komité som hittil i år har gitt 1,6 millioner kroner til politikere i USA - fortrinnsvis republikanere. På listen står klimaskeptikere som Jim Inhofe og Dan Benishek.

- Det er definitivt i en gråsone, når Statoil sier de ikke skal gi støtte til et politisk parti. Det her er en sterk lobbyorganisasjon som har sterke tilknytninger til et stort parti i USA, sier fungerende leder i energi- og miljøkomiteen Guri Melbye (V) til NRK.

- Betenkelig, dette medlemskapet bør Statoil tenke nøye igjennom, sier Terje Lien Aasland (Ap) som er medlem av komiteen.

Informasjonssjef Knut Rostad i Statoil mener det er et tydelig skille mellom selskapets medlemskap i API, og komiteens økonomiske bidrag.

- Det er API, med egne innsamlede midler, og via en egen komité, som gir den støtten. Det er ikke en del av medlemskontingenten, sier informasjonssjef Knut Rostad i Statoil.

(NTB)


Lik Dagbladet på Facebook
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media