Statoils nye sjef

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Torsdag ble Postbankens sjef, Olav Fjell, ansatt som ny sjef for Statoil. Hvis det går som Statoils styre har foreslått, skal Fjell lede statsoljeselskapet gjennom en radikal omstillingsprosess. Når han tiltrer, ligger styrets utredning om delprivatisering og overtakelse av SDØE på hans skrivebord. Fjells første oppgave blir å overbevise det politiske miljøet om at ikke bare Statoil, men også staten og det norske folk, er tjent med at internasjonale selskaper kommer inn som medeiere. Hvis det blir flertall i Stortinget for delprivatisering, skal Statoils organisasjon gjennom store omstillinger.
  • Det er Ole Lund og Statoil-styret som har ansatt den nye konserndirektøren, men nok etter føringer og konferanse med fungerende oljeminister Anne Enger Lahnstein. Rune Bjerke, Oslos tidligere finansbyråd og medlem av Statoils styre, var en annen aktuell kandidat. Men Ap-mannen Bjerke ble altså ikke valgt. Valget av Olav Fjell inngår i sentrumsregjeringens planmessige arbeid for å få andre enn arbeiderpartifolk inn i sentrale posisjoner og verv i norsk samfunnsliv.
  • Etter norske forhold er det å være sjef for Statoil en av de største jobber man kan ha. Det høyteknologiske selskapet opererer i et internasjonalt marked og fagmiljø, og innenfor økonomiske rammer der summene er astronomiske og risikoen ofte stor. Fagforeningene i Statoil er mektige og har i tidligere konfliktsituasjoner stengt oljebrønnene. Ingen vil være fullt utdannet for denne jobben når de tiltrer. At Olav Fjell aldri har vært på en oljeplattform, sier ikke noe om hans kvalifikasjoner. Men at han i motsetning til begge sine forgjengere har liten industrierfaring og først og fremst er bankmann, kan gjøre læretida i den store oljeselskapet ekstra krevende.
  • På den annen side har Fjell erfaring og gode resultater å vise til fra fusjonsprosessen mellom Postbanken og Den norske Bank, som kan komme ham til nytte i Statoil i en tid da oljeselskapet skal utvikle seg i en helt ny retning.