Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statoils store bomkjøp

Under Helge Lunds regime er Statoils avkastning på investert kapital halvert. Samtidig er oljeprisen tredoblet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): I Finansavisen den 7. februar krevde milliardæren og investoren Endre Røsjø at Statoil-ledelsen og styret tok sin hatt og gikk. Årsaken var at Statoil angivelig sløste vekk gode norske oljepenger på elleville utenlandskjøp. Olje- og energidepartementet hadde sviktet i sin eierrolle, med det resultat at administrasjonsstyrte Statoil kunne more seg i utlandet.

Statoil-ledelsen og Helge Lund verdiget ikke Røsjø et svar. Men var kritikken berettiget?

For å kunne besvare dette spørsmålet har Finansavisen saumfart Statoils årsrapporter, og hatt flere lange samtaler med analytikere fra flere meglerhus.

Konklusjonen er klar: Endre Røsjø har sine ord i behold. Statoils utenlandsprosjekter har gitt dårlig uttelling.

Helge Lund ble sjef i Statoil 1. august 2004. Det året ble snittprisen på olje 38,3 dollar pr. fat, mens Statoils avkastning på investert kapital var 23,1 prosent. Men etter fusjonen med Norsk Hydro i 2006, Helge Lunds første baby, har avkastningen på investert kapital stupt, mens oljeprisen har gått til himmels, skriver Finansavisen.

I 2013 var oljeprisen i gjennomsnitt 108,8 dollar pr. fat, nesten en tredobling av prisen i 2004. Men avkastningen på investert kapital ble ikke mer enn 11,9 prosent, nesten en halvering.

Flere nyheter - Helge Lund bør gå!
Nok et prospekt uten olje for Statoil
Statoil betaler mer skatt ute enn hjemme

Hele Norges coronakart