FIKK 13,8 MILLIONER I FJOR: Helge Lund er godt betalt for jobben han gjør som toppsjef i Statoil. Foto: NINA HANSEN / Dagbladet.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.
FIKK 13,8 MILLIONER I FJOR: Helge Lund er godt betalt for jobben han gjør som toppsjef i Statoil. Foto: NINA HANSEN / Dagbladet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET. Vis mer

Statoilsjefene har økt lønn og bonuser med 55 prosent på tre år

Fra 62 til 96 millioner kroner i lønn og bonuser. - Styret bestemmer, og der sitter staten, sier Statoil-sjef. Oljeminister Ola Borten Moe møter Statoil om lederlønn etter påske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Lederne i Statoil har fått en økning i sine godtgjørelser fra 2010 til 2012 på hele 55 prosent.

Det viser Statoils årsrapport fra 2012. (s. 46, journ. anm). I årsrapporten som ble lagt fram i går, kommer det fram at samlede ytelser til medlemmer av styre og konsernledelse har økt fra 62,2 millioner i 2010, til 72,2 millioner i 2011 og 96,1 millioner kroner i 2012. 

Fra 2011 til 2012, har toppsjef Helge Lund fått en økning i sine utbetalinger på totalt 13,5 prosent, fra 12,2 millioner til 13,8 millioner. Konsernledelsen sett under ett, har hatt en økning på 24 prosent, styret en økning på 13 prosent fra 2011 til 2012.

- Staten sitter i generalforsamlinga
Informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil vil helst snakke om fastlønn når Dagbladet spør om Statoilsjefen fortjener lønnsøkningen.

- Grunnlønna økte med 3,25 prosent i fjor. Det er lavere enn for øvrige medarbeidere i Statoil og i samfunnet for øvrig. Så har toppledelsen en variabel lønn som varierer fra år til år. Utbetalingene i 2012 er opptjent i 2011, som var et godt år for Statoil. Lønna er i samsvar med lederlønnserklæringa som styret har avgitt til generalforsamlinga, og som er akseptert der.

- Mener du at den er i tråd med politiske signaler?

- Staten som eier er representert på generalforsamlinga og styrets lederlønnserklæring er lagt fram der, sier Pedersen. 

Vil ta opp saken
Regjeringen har holdt fanen høyt i kampen mot høye lederlønninger. Særlig er næringsminister Trond Giske blitt presset hardt om dette. Men Statoil ligger under Olje- og energidepartementet (OED). Giskes kommunikasjonsavdeling skyver derfor saken over til oljeminister Ola Borten Moe. Dagbladet fikk i går opplyst at Borten Moe er på ferie og ikke kan kommentere saken.

- Det er styrets ansvar å fastsette den konkrete fastlønnen og de eventuelle variable tilleggene i lønnen til konsernledelsen i Statoil. Lederlønn vil være ett av punktene på agendaen på et ordinært kontaktmøte i departementet med styreleder og konsernsjef i Statoil over påske, skriver kommunikasjonssjef Ole Berthelsen i en epost til Dagbladet.

- Må bruke makta
Torsdag ble det klart at det er brudd i lønnsforhandlingene mellom LO og NHO, mens NHO ikke ønsket å gi noen tillegg.

AUF-leder Eskil Pedersen reagerer på Statoil-sjefenes lønnsfest og ber sin egen regjering ta grep.

- Det er viktig at det ikke bare blir fagre ord, men at staten bruker den makta den har som majoritetseier. Det er viktig at alle viser moderasjon, men jeg tror ikke folk flest aksepterer at de må vise moderasjon mens ledere sitter med fete lønninger og bonusordninger, sier han.        

SKAL HA MØTE MED STATOIL. Lederlønninger vil bli tema, opplyser informasjonsavdelingen til oljeminister Ola Borten Moe. Foto: Ole Morten Melgård
SKAL HA MØTE MED STATOIL. Lederlønninger vil bli tema, opplyser informasjonsavdelingen til oljeminister Ola Borten Moe. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer