Statsadvokat: -  Myndighetene har vært grenseløst naive

Statsadvokat Pål K. Lønseth mener myndighetene har vært naive for lenge, og at både politiet og påtalemyndigheten trenger flere ressurser for å knuse ransmiljøet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har et ransmiljø og andre kriminelle miljøer som er usedvanlig brutale. De har gått over til å bruke krigens metoder. Flere av disse personene har begått nye kriminelle handlinger mens de har sonet. Det viser hvor grenseløst naive man har vært, sier Lønseth til Dagbladet.

-  Man må skille mellom dem som har nytte av rehabilitering, og de tilfellene hvor det rett og slett er for seint, sier han.

Lønseth har jobbet med flere store ranssaker, og er tillitsvalgt for statsadvokatene i Oslo.

Han er bekymret fordi ransetterforskningen tapper politiet for ressurser i større og større grad.

-  Når politiet kommer i en situasjon hvor de må prioritere tyngre kriminalitet, og droppe etterforskning av hverdagskriminalitet, mister vi tilliten hos publikum. Den tilliten er politi og påtalemyndighet helt avhengige av for å gjøre jobben vår, sier statsadvokaten.

Lønseth skal aktorere når nynazistene Daniel de Linde og Terje Sjølie må møte i retten i januar. De to er tiltalt for ran av en pengetransport fra Nordea på Grünerløkka i Oslo i fjor. De skal ha fått med seg over tre millioner kroner, og samarbeidet ifølge politiet med to menn fra det tunge ransmiljøet.

-  To av de tiltalte møttes i Krogsrud arbeidsleir. Det er åpenbart at det knyttes kontakter i fengselet, og at det foregår opplæring der.

Statsadvokaten peker på at både telefonavlytting og spaning på personer er tidkrevende og dyrt.

-  Politiet har gjort en kjempejobb, men det krever store ressurser å etterforske disse sakene. Vi trenger flere stillinger, og godt utdannete folk, understreker han.

-  Hvis dette brutale mønsteret fortsetter, er vi virkelig havnet i et uføre. Politikerne har to valg: Enten fortsetter vi som i dag, men da vil vi merke konsekvensene. Eller så kan vi ruste opp politiet og påtalemyndigheten gradvis, sier Lønseth.

Lønseth er lei av å høre forsvarsadvokater kritisere politiet når de har løsnet skudd mot tungt bevæpnede ranere.

-  Det er provoserende når forsvarere hevder at det nærmest er politiets feil at dette eskalerer. Det er å snu det så til de grader på hodet, at jeg finner det opprørende.

Oslos politimester Anstein Gjengedal innrømmer at pengemangel i kjølvannet av ransbølgen går ut over Oslo-politiets etterforsking av hverdagskriminalitet.

-  Vi må «kutte i bunn», sier Gjengedal til Dagbladet.

BEKYMRET: Statsadvokat Pål K. Lønseth.