Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statsadvokat med knallhard kritikk av hjemmeran-henleggelse

Omgjør henleggelse: - Saken må nå gis den prioritet den skulle hatt for tre år siden.

STATSADVOKAT: Statsadvokat Erik Førde har beordret gjenopptakelse av etterforskningen av et hjemmeran på Romerike for tre år siden. 
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
STATSADVOKAT: Statsadvokat Erik Førde har beordret gjenopptakelse av etterforskningen av et hjemmeran på Romerike for tre år siden. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I januar for tre år siden banket det på døra hos et ektepar på Romerike. Utenfor stod det en ung mann. Mannen i huset hevder den unge mannen truet med at «serbere» skulle «storme» huset, og at de befant seg i to-tre biler som stod like ved.

Huseieren hevder mannen klarte å true til seg til sammen 130 000 kroner, som var gjemt i huset. I tillegg ble det tatt ut 140 000 kroner fra mannens bankkort. Disse pengene var fra et rammelån i forbindelse med et husprosjekt.

Henlagt I fjor henla politiet på Romerike etterforskningen, på tross av at en mann hadde vært siktet og en annen mistenkt. Nå får politiet hard kritikk fra statsadvokat Erik Førde, etter at huseierens advokat Arne Seland påklaget henleggelsen.

- Denne saken har hatt en meget uheldig håndtering både på etterforskning- og påtalenivå, heter det i et såkalt påtegningsbrev fra statsadvokaten til politiet på Romerike.

Førde ber politiet om å gjenoppta etterforskningen.

Men det er bare mulig overfor én av de to mennene.

Mannen som tok ut pengene fra huseierens bankkort ble siktet. Fordi det har gått mer enn tre måneder etter at politiet valgte å henlegge saken, kan den ikke omgjøres for ham. Men mannen som tok seg inn i huset hadde kun status som mistenkt, og Førde opphever henleggelsen av saken mot ham. Fornærmede fikk ikke vite om henleggelsen i tide, slik at han ikke rakk å klage innen fristen hadde løpt ut.

- Plikt å påpeke feil Førde konstaterer at «utfra realitetene i saken synes det klart at mistenkte har skaffet seg tilgang til fornærmedes bankkort og kode gjennom trusler» og at den andre tok ut penger. «Dette er rettslig sett å betrakte som et ran».

Førde ønsker ikke å kommentere selve innholdet i brevet overfor Dagbladet. Men sier på generelt grunnlag:

- Vi har en plikt til å påpeke det når en sak er håndtert feil, og må da be politiet gå gjennom rutinene, slik at feilen ikke gjøres igjen.

- Her har politiet hatt en uheldig saksbehandling, særlig ved at fornærmede ikke fikk beskjed om henleggelsen i tide. Det er beklagelig.

Førde kritiserer i påtegningsbrevet også politiet for at dokumentene i saken bare er blitt samlet kronologisk. Statsadvokaten ber politiet vurdere nye etterforskningsskritt og avslutter brevet slik:

- Saken må nå gis den prioritet den skulle hatt i 2010.

- Arrogant Advokat Arne Seland, som tok tak i saken i fjor sommer, er tilfreds med at statsadvokaten har beordret ny etterforskning. Men han reagerer på jobben som er utført av politiet.

- Politiet har oppført seg grenseløst arrogant i denne saken. Det framstår som den knapt er etterforsket og jeg måtte sende tre brev til dem før jeg i det hele tatt fikk svar. Hjemran burde ha høy prioritet, sier Seland til Dagbladet.

Politiet legger seg flate - I denne saken må vi bare legge oss flate og beklage. Det har vært en uheldig håndtering og det hadde den uheldige konsekvens at fornærmede ikke fikk beskjed om henleggelsen i rett tid, sier politifullmektig Line Thorsberg.

Hun overtok påtaleansvaret i saken i fjor og hadde ikke ansvaret for etterforskningen og henleggelsen.

- Saken er sendt tilbake til Sørum lensmannskontor som vil foreta de grep som statsadvokaten ber om, og det vil bli tatt en ny vurdering om hvilke etterforskningsskritt som er nødvendige. Lensmannskontoret har svart at saken vil bli gitt en høy prioritet, sier Thorsberg.

Den mistenkte mannen har en annen forklaring på hendelsesforløpet enn fornærmede.

- Han står fast ved at han ikke er skyldig og at en ny etterforskning ikke vil føre til noe annet enn en ny henleggelse, sier advokat Benedict de Vibe, mannens forsvarer, til Dagbladet.

ADVOKAT: Arne Seland. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ADVOKAT: Arne Seland. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!