Statsadvokat misbrukte makt?

SKIEN (Dagbladet): Statsadvokat Kjetil Omholt er anmeldt for grov uforstand i tjenesten og maktmisbruk. En 19 år gammel psykotisk gutt, som rettsmedisinere har fastslått er for syk til å sitte i fengsel for drap, er arrestert og satt i fengsel for å sone et mindre bedrageri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Min klient som er siktet i en drapssak, ble i sommer løslatt fra varetekt. Årsaken var at rettsmedisinere konstaterte at 19-åringen var psykotisk. Til tross for legeerklæringer om guttens helsemessige tilstand, ble han hentet av politiet og tatt inn til soning for en gammel sak - et mindre bedrageri, sier en meget oppgitt og irritert advokat Nils Edvard Stenersen.

Brysom

Advokaten gikk i går til det høyst uvanlige skrittet å anmelde statsadvokat Kjetil Omholt til Det særskilte etterforskningsorganet for politisaker (SEFO).
- Når statsadvokaten ikke bryr seg om legeerklæringer, og selv hevder han har kompetanse til å overprøve sakkyndige, er det etter min oppfatning uforstand og maktmisbruk, sier advokat Nils Edvard Stenersen.

Spørsmålet er nå til behandling hos sorenskriver Tor Gjone i Holmestrand, som skal vurdere om 19-åringen skal løslates.
- Det eneste svaret jeg får fra statsadvokaten er at han hevder å være kompetent til å overprøve rettsmedisinerne, samtidig som han hevder at jeg er brysom og alltid vil ødelegge for politiet. Er det meg Omholt vil straffe ved å putte en psykotisk mann i fengsel, raser Stenersen.

Taus statsadvokat

- Dette kommenterer jeg ikke, sier statsadvokat Kjetil Omholt.

- Stenersen sier i sin anmeldelse at du utøver maktmisbruk og utviser grov uforstand i tjenesten?
- Ingen kommentar.

- Dette er grov uforstand i tjenesten og kynisk maktmisbruk av statsadvokat Kjetil Omholt. Virkeligheten er at statsadvokaten aksepterer at gutten er for syk til å sitte i fengsel, siktet for drap, men frisk nok til å sone en bedrageridom. Det er rett og slett høl i hue, sier Stenersen.

- Omholt sier til meg at han ikke bryr seg om legeerklæringene som er framlagt. Han hevder han er kompetent til å overprøve rettsmedisinerne. Denne saken dreier seg om grovt maktmisbruk fra myndigheten mot en ung mann, som er psykotisk. Jeg frykter for en alvorlig forverring av min klients helsetilstand. Han trenger hjelp - ikke å bli plassert i et fengsel, sier advokat Nils Edvard Stenersen.