Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statsadvokat somlet med jobben

Riksadvokat Tor-Aksel Busch innskjerper rutinene for saks-behandling, etter at Høyesterett før jul hudflettet påtalemyndigheten for helt urimelig tidsbruk i to saker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet skrev 12. desember at Høyesterett enstemmig hadde slått fast at en statsadvokat i Oslo hadde brutt menneskerettighetene, fordi en ankesak ble liggende på vedkommendes kontor ubehandlet i 15 måneder.

I et brev fra Busch datert 14. desember til landets statsadvokater, politimestre, sjefen for Nye Kripos og Sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), slår riksadvokaten fast at ansvaret for forsvarlig sakshåndtering forutsettes innskjerpet på en adekvat måte.

Nedsatt straff

-  Herunder bes embetslederne og politimestrene kontrollere og forsikre seg om at hensiktsmessige rutiner og avviksrapportering er til stede lokalt, fortsetter Busch.

Riksadvokaten konstaterer at bruddet på menneskerettighetene fra statsadvokatens side medførte «en ikke ubetydelig nedsettelse av straffen».

Det er selvsagt uakseptabelt at saker blir liggende ubehandlet i over ett år, og desto mer uforståelig når det, som i ovennevnte sak, reelt sett bare dreier seg om å ekspedere sakens dokumenter til ankedomstolen.

Krenkelse

Ansvaret påhviler den enkelte representant i påtalemyndigheten. Inaktive perioder må unngås, framhever riksadvokaten.

Busch mener at det likevel er få saker hvor framdriften av en eller annen grunn stopper opp.

I dommen Dagbladet skrev om, slo Høyesterett fast at en såkalt liggetid på 15 måneder hos statsadvokaten, uten at noe ble gjort med saken, innebar en krenkelse av menneskerettighetene. Domfelte fikk av den grunn halvert straffen.

SKJERPER INN: Riksadvokat Tor-Aksel Busch.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media