Statsadvokat somlet med jobben

Riksadvokat Tor-Aksel Busch innskjerper rutinene for saks-behandling, etter at Høyesterett før jul hudflettet påtalemyndigheten for helt urimelig tidsbruk i to saker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet skrev 12. desember at Høyesterett enstemmig hadde slått fast at en statsadvokat i Oslo hadde brutt menneskerettighetene, fordi en ankesak ble liggende på vedkommendes kontor ubehandlet i 15 måneder.

I et brev fra Busch datert 14. desember til landets statsadvokater, politimestre, sjefen for Nye Kripos og Sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), slår riksadvokaten fast at ansvaret for forsvarlig sakshåndtering forutsettes innskjerpet på en adekvat måte.

Nedsatt straff

-  Herunder bes embetslederne og politimestrene kontrollere og forsikre seg om at hensiktsmessige rutiner og avviksrapportering er til stede lokalt, fortsetter Busch.

Riksadvokaten konstaterer at bruddet på menneskerettighetene fra statsadvokatens side medførte «en ikke ubetydelig nedsettelse av straffen».

Det er selvsagt uakseptabelt at saker blir liggende ubehandlet i over ett år, og desto mer uforståelig når det, som i ovennevnte sak, reelt sett bare dreier seg om å ekspedere sakens dokumenter til ankedomstolen.

Krenkelse

Ansvaret påhviler den enkelte representant i påtalemyndigheten. Inaktive perioder må unngås, framhever riksadvokaten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer