Statsadvokat vil forby sexkjøp

Norge er et svært bra land for utenlandske halliker med store planer, mener Kaia Strandjord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Statsadvokat Kaia Strandjord sørget i januar for at Høyesterett for første gang i Norge dømte to menn for brudd på den nye loven mot menneskehandel, også kalt trafficking. Det skjedde etter at de to estlenderne organiserte prostitusjon med minst seks østeuropeiske jenter i Trondheim. En av dem var bare 16 år.

Samtidig er en ny trafficking-sak under opprulling i Trondheim, skriver Adresseavisen.

- Norge er favorittlandet

Ifølge Strandjord har hallikene som slo seg ned i Trondheim først vurdert både Tyskland, Sverige og Finland - før de altså valgte Norge som base.

- Den estiske bakmannen var veldig fornøyd med at salg av seksuelle tjenester var legalt i Norge. Han undersøkte dette for han anla virksomheten sin her, skriver den erfarne statsadvokaten om den første saken i en kronikk i Adresseavisen i dag.

Hun mener at Norge nå må følge etter Sverige og Finland, som henholdsvis har innført eller er i ferd med å vedta lover mot kjøp av sex. I dag er det kun hallikvirksomhet og menneskehandel som er straffbart her i landet, men Strandjord vil ha politikerne til å gi henne muligheten til å gi også horekundene fengsel i framtidige rettssaker.

- De nærmeste landene velger å gjøre det vanskeligere for bakmenn å operere der, og vi må innse at Norge dermed blir et mer attraktivt land for menneskehandel, understreker Strandjord.

Støttes ikke av justisministeren

- BØR BLI FORBUDT: Strengere lovgivning kan forhindre menneskehandel og gjøre gateprotitusjon til et mindre problem, mener statsadvokat Kaia Strandjord i Trondheim. Foto: SCANPIX
- BØR BLI FORBUDT: Strengere lovgivning kan forhindre menneskehandel og gjøre gateprotitusjon til et mindre problem, mener statsadvokat Kaia Strandjord i Trondheim. Foto: SCANPIX Vis mer

Hun tror også gateprostitusjon i Oslo ville blitt et mindre problem med et forbud. Justisminister Knut Storberget er uenig.

- Jeg tror sextrafikken da vil gå under jorda. Mange prostituerte sier «ikke kriminaliser horekundene, for da må vi leve mer i det skjulte». Vi må kunne sende normative signaler ut i samfunnet uten at det følger med en trussel om straff, sier han til Adresseavisen.

Storberget mener et forbud kan skade de prostituerte i stedet for å hjelpe.Statsadvokat Strandjord tror imidlertid ikke at hallikene vil klare å "gå under jorda" hvis forholdene gjøres vanskeligere for dem i lovverket.

- Selv om jentene jobber innendørs, må tilbudet på en eller annen måte markedsføres overfor kundene. Det er derfor nærmest umulig å holde prostitusjon skjult for politiet, hevder Strandjord overfor Adresseavisen.

Statsadvokat vil forby sexkjøp
<B>ENGASJERT:</B> Den erfarne aktoren måtte gå mange runder i retten for å få dømt to estiske bakmenn for grov menneskehandel i Trondheim.