Statsadvokaten anker ikke terrorfrifinnelsen

- Det viktigste er at terroranklagene er døde og begravet, sier Bhattis forsvarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsadvokaten motanker en del av dommen mot Arfan Bhatti, men vil ikke anke frifinnelsen av terrorplanlegging.

Bhatti vil dermed ikke stå tiltalt for terrorvirksomhet nÃ¥r saken kommer opp i Borgarting lagmannsrett, skriver aftenposten.no.

Sammen med to andre ble Bhatti i slutten av mai frikjent for terrorforbund og terrorvirksomhet. Han ble imidlertid funnet skyldig i drapsforsøk og grove trusler mot to finansmenn og for hærverk mot synagogen i Oslo, og ble dømt til forvaring i inntil åtte år. Forrige uke anket han forvaringsdommen.

- Ikke grunnlag

Statsadvokaten har nå levert inn en motanke.

- Vi vil ikke kjøre en ny terrorsak i forbindelse med skytingen mot synagogen. Vi mener det ikke er grunnlag for det, både når det gjelder faktum i saken og det juridiske. Jeg er ikke overbevist om at vi vil vinne fram med en anke om at dette er terror, sier statsadvokat Kristian Nicolaysen.

I tingretten sto Bhatti tiltalt for terrorplaner mot den israelske og den amerikanske ambassaden, og for terrorhandlinger mot synagogen i Oslo. Han ble frifunnet for terroranklagene, men ble dømt for grovt skadeverk mot synagogen.

- Det viktigste er at terroranklagene er døde og begravet, sier Bhattis forsvarer, advokat John Christian Elden til aftenposten.no.


Skuffet

Forstander Anne Sender i Det Mosaiske Trossamfund er skuffet over beslutningen.

INGEN TERRORIST: Statsadvokaten motanker en del av dommen mot Arfan Bhatti, men vil ikke anke frifinnelsen av terrorplanlegging. Foto: SCANPIX
INGEN TERRORIST: Statsadvokaten motanker en del av dommen mot Arfan Bhatti, men vil ikke anke frifinnelsen av terrorplanlegging. Foto: SCANPIX Vis mer

- Vi er skuffet over at dette ikke blir tatt en runde til, og at vi ikke får en bredere diskusjon rundt hva terror skal bety. Vi må finne ut hvor lista ligger i internasjonale konvensjoner og rettspraksis i andre, sier Sender.

Hun sier at det jødiske miljøet har opplevd skuddene som terror, og at de har følt seg ubeskyttet.

- Det oppleves absurd at skytingen mot synagogen blir kategorisert som skadeverk, når noen i flere uker har snakket sammen om hva slags våpen som skal brukes i et angrep, sier forstanderen.
(NTB)