Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Søviknes-saken

Statsadvokaten forkaster begjæring. Gjenopptar ikke etterforskning av Søviknes-saken

Kvinnen begjærte ny etterforskning i Søviknes-saken. Nå har statsadvokaten forkastet begjæringen. - Vil bli påklaget til Riksadvokaten, sier hennes advokat.

ETTERFORSKES IKKE IGJEN: Førstestatsadvokat Anne Margrete Katteland i Vestfold, Telemark og Buskerud statsadvokatembeter vil ikke gjenåpne etterforskning av olje- og energiminister Terje Søviknes. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ETTERFORSKES IKKE IGJEN: Førstestatsadvokat Anne Margrete Katteland i Vestfold, Telemark og Buskerud statsadvokatembeter vil ikke gjenåpne etterforskning av olje- og energiminister Terje Søviknes. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsadvokaten gjenopptar ikke voldtektsetterforskningen mot olje- og energiminister Terje Søviknes (49) etter den såkalte Søviknes-saken i 2000.

Det opplyser førstestatsadvokat Anne Margrete Katteland i Vestfold, Telemark og Buskerud statsadvokatembeter i ettermiddag.

- Begjæringen om gjenåpning er ikke tatt til følge, skriver førstestatsadvokaten.

En kvinne, som var 16 år i 2000, hevder at Søviknes voldtok henne på FpU-landsmøtet i Langesund. Søviknes har hevdet at de to hadde frivillig sex. Saken ble etterforsket i 2001 og henlagt som «intet straffbart forhold». Søviknes var på tidspunktet 30 år gammel og 2. nestformann i Frp.

Vil klage til Riksadvokaten

- Avgjørelsen vil bli påklaget til Riksadvokaten. Utover dette har jeg ikke flere kommentarer på nåværende tidspunkt, skriver kvinnens advokat Jannicke Keller-Fløystad i en tekstmelding til Dagbladet.

Søviknes selv sier han håper at dette kan bety en slutt på saken.

- Jeg registrerer at påtalemyndighetene har avslått å gjenåpne den gamle saken mot meg tilbake fra 2000, som ble henlagt som intet straffbart forhold i februar 2001. Jeg har mange ganger de siste 18 årene beklaget det som skjedde i 2000. Det skulle ikke skjedd, og det var mitt ansvar å forhindre det. Samtidig har jeg vært klar på at det aldri skjedde noe straffbart. For alle berørte parter håper jeg at vi nå kan legge denne saken bak oss, heter det i en e-post sendt fra hans politiske rådgiver Christian Haugen i Olje- og energidepartementet.

Krever gjenopptakelse

I forrige uke ble det kjent at kvinnen som anmeldte Søviknes nå krever at saken etterforskes på nytt. Hun og hennes advokat Jannicke Keller-Fløystad mener det er tre viktige grunner til ny etterforskning: mangelfull etterforskning, uriktig henleggelse og nye momenter som har kommet til.

- Både mangler ved etterforskningen og valg av henleggelseskode gjør at det må stilles spørsmål ved om etterforskningen var objektiv, eller om det har vært tatt utenforliggende hensyn, sier kvinnens advokat Jannicke Keller-Fløystad.

Dette er ikke statsadvokaten enig i:

«I begjæringen er det gjort gjeldende at etterforskningen var mangelfull. Statsadvokaten er ikke enig i dette. Under etterforskningen ble det gjennomført flere avhør, herunder 10 vitneavhør samt avhør av anmeldte og fornærmede.

Fornærmede hadde i forbindelse med den opprinnelige anmeldelsen oppnevnt bistandsadvokat, og det ble ikke begjært ytterligere etterforskingsskritt.» skriver Katteland.

Katteland mener videre at advokatens anførsel om valg av hengleggelseskode framstår som ubegrunnet. Førstestatsadvokaten har også vurdert det til at det ikke er nye bevis som tilsier at etterforskningen bør gjenåpnes.

«Intet straffbart forhold»

Begjæringen om gjenåpning ble sendt 5. juni. Saken ble liggende hos politiet en god stund etter at anmeldelsen ble levert i 2000. Én dag etter at den ble åpnet i 2001, ble saken henlagt som «intet straffbart forhold». Avgjørelsen fikk tilslutning av statsadvokaten den gang.

Førstestatsadvokat Katteland sier saken godt lar seg gjøre å behandle på én dag.

«Det er i begjæringen også bemerket at saken ble behandlet på ett døgn hos statsadvokaten, uten at det er redegjort for hvilken betydning dette har. Saken er ikke omfattende og det lar seg godt gjøre å behandle saken i løpet av en arbeidsdag» skriver Katteland.

I et intervju med Aftenposten fra mars fortalte kvinnen som nå er 34 år gammel sin versjon av det som skjedde for 18 år siden. Hun sier at metoo-kampanjen er en viktig grunn til at hun har gitt intervjuet. I artikkelen kommer det fram at kvinnen nå søker voldsoffererstatning for depresjoner og psykiske skader som hun mener er en direkte følge av hendelsen.

Kritisk advokat

Siden beviskravene i erstatningssaker er lavere enn i straffesaker, kan det tilkjennes erstatning til tross for henleggelsen eller om etterforskningen ikke blir gjennomtatt. Keller-Fløystad har de siste åra vært sterkt kritisk til politiets etterforskning.

- Sett i lys av forklaringen fornærmede ga til politiet, hun var både full og sa nei til seksuell omgang, er det underlig at saken ble henlagt som intet straffbart forhold, som fikk tilslutning av statsadvokaten. Jeg kan heller ikke se at politiet vurderte straffeloven av 1902, §193 hvor det framgår at det å ha seksuell omgang med noen som er ute av stand til å motsette seg handlingen, er straffbart, sa hun i Frp-boka «Frp - Rett fra levra» ført i pennen av Dagblad-journalist Gunnar Ringheim.

Olje- og energiminister Terje Søviknes vil ikke kommentere saken ut over å meddele Bergens Tidende at han har registrert begjæringen fra kvinnen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media