Statsadvokaten glemte drapssak

Riksadvokat Tor-Aksel Busch må trekke tiltalen for overlagt drap mot en 33-åring, etter at saksdokumentene ble glemt og har ligget nedstøvet hos statsadvokatene i Oslo. - En misere, sier Buschs kontor. - Helt uakseptabelt, sier forsvareren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvareren er sjokkert fordi 33-åringen har sittet 22 måneder i varetekt og i to år etterpå har ventet på ny rettssak. Riksadvokatens problem er at statsadvokaten henla en sak han ville anke.

Statsadvokat Kristian Nicolaisen hevder i en redegjørelse til Riksadvokaten at han henla drapssaken høsten 1999. Ifølge loven har han som statsadvokat ikke myndighet til det.

Det var riksadvokat Busch som ga ordre om å reise tiltale for overlagt drap mot 33-åringen, og det er bare riksadvokaten som eventuelt kan henlegge en drapstiltale.

Påtaleskandale

Resultatet av den feilslåtte saksbehandlingen er en ny påtaleskandale av flere den siste tida.

33-åringens forsvarer, advokat Øivind Elseth, sier verken han eller klienten har fått beskjed fra statsadvokaten om at drapssaken skulle være henlagt.

- Dette er hårreisende saksbehandling, og jeg har aldri opplevd maken. 33-åringen har tidligere sittet 22 måneder isolert i varetektsfengsel, sier forsvareren.

Frifunnet

33-åringen ble arrestert høsten 1996 for drapet på Bandidos-medlemmet Jan Krogh Jensen som ble skutt i Mjøndalen ved Drammen 15. juli samme år. I herredsretten i juni 1998 ble 33-åringen frifunnet for drapet, og løslatt fra varetekt.

Riksadvokat Busch, som mente 33-åringen var skyldig i overlagt drap, besluttet 24. juni 1998 å anke saken til Borgarting lagmannsrett.

Statsadvokat Nicolaisen fikk saken tilbake fra Riksadvokaten, men fant etter hvert ut at bevisene ikke ville holde til domfellelsen. Dette skjedde høsten samme år.

Advokat Elseth sier han fikk det siste brevet fra påtalemakten sommeren 1998 med beskjed om at frifinnelsen skulle ankes til lagmannsretten, og at han har forholdt seg til det.

- Belastning

- Den knallharde varetektstida med isolasjon påførte 33-åringen store psykiske problemer. Han visste selvsagt at saken var anket, og nå har han gått ytterligere to og et halvt år i det uvisse - med de ekstrabelastningene det har medført, sier Elseth.

Førstestatsadvokat Tor-Geir Myhrer hos Riksadvokaten betegner det som har skjedd som en misere.

- Saker skal ikke behandles på denne måten. Det er gjort en feil, og den må Riksadvokaten nå rette opp. Vi har fått en redegjørelse og har bedt om å få sakens dokumenter.

Det kritikkverdige fra påtalemyndighetens side er at det ikke er gått formelt riktig fram, og at de berørte ikke fikk underretning.

- Statsadvokat Nicolaisen har beklaget at han ikke forela saken for oss før han fattet sin beslutning. Det skjedde, etter det vi kan se av hans redegjørelse, i siste halvår i 1998, sier Myhrer.

BANDIDOS-MEDLEM DREPT: Jan Krogh Jensen ble drept i Mjøndalen 15. juni 1996.