Statsadvokaten grillet drapstiltalte i retten

25-åringen husker i detalj at han dusjet etter at han skal ha drept Linn Sandtrøen, men ingenting om drapshandlingen.

HUSKER LITE FRA DRAPSKVELDEN: 25-åringen regner det som sannsynlig at han drepte Linn Sandtrøen, men har ikke kunnet erkjenne straffskyld etter tiltalen som hevder at han skar over halsen til Sandtrøen. Han sier han ikke husker, noe statsadvokat Per Morten Schjetne spurte han ut om i dag. Foto: Ron Holan
HUSKER LITE FRA DRAPSKVELDEN: 25-åringen regner det som sannsynlig at han drepte Linn Sandtrøen, men har ikke kunnet erkjenne straffskyld etter tiltalen som hevder at han skar over halsen til Sandtrøen. Han sier han ikke husker, noe statsadvokat Per Morten Schjetne spurte han ut om i dag. Foto: Ron HolanVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
TRONDHEIM (Dagbladet): Den tiltalte 25-åringen ga sin egen forklaring om hva som skjedde i Linn Sandtrøens leilighet på Kalvskinnet i Trondheim natt til 6. januar i år. Han er tiltalt for forsettlig drap på Sandtrøen og for å ha mishandlet liket. Han sa i sin forklaring at det svartnet for ham og at han fikk panikk.

25-åringen mener det er sannsynlig at han er gjerningsmannen, men han husker ikke nok til å kunne erkjenne forsettlig drap etter tiltalen. Han husker han tok kvelertak og slo henne i hodet med en flaske, men han husker ikke at han skal ha skåret henne over halsen, noe oduksjonsrapporten mener er dødsårsaken.

Han har forklart at han trodde han skulle ha sex med 29-åringen den aktuelle kvelden. Det hadde vært god stemning med alkohol og narkotika. Men han sier han ble avvist. Selv sa han i retten i dag at det trolig ikke er grunnen til at det svartnet for ham. Han har gitt en annen versjon i politiavhør tidligere.

- Jeg har en mistanke om at jeg er gjerningsmannen, sa han tidligere i dag.

Grillet tiltalte Etter lunsjpausen var det klart for statsadvokat Per Morten Schjetnes utspørring av tiltalte. Han fokuserer på hukommelsen til tiltalte og griller tiltalte på dette. Gjentatte ganger stiller han detaljerte spørsmål om hva han husker fra et basketak med avdøde, om han skar over halsen hennes og de andre omstendighetene i leiligheten denne kvelden og natta.

Tiltalte svarer veldig ofte «jeg vet ikke» eller at han ikke husker.

25-åringen kan ikke svare på om han skar over halsen til Sandtrøen. Eneste han husker er at da han kom til seg selv, så han henne ligge på ryggen med blodig hals. Han sier han ikke husker om han rev eller skar opp klærne hennes.

- Jeg kan ikke huske at jeg har gjort det. Men jeg kan ikke motbevise det og vil ikke avkrefte det heller.

Påtalemyndigheten mener 25-åringen også mishandlet henne seksuelt etter drapet.

- Jeg tror ikke jeg har hatt samleie. Jeg tror ikke jeg var i en tilstand til å ha det, men det kan være mulig at jeg har hatt sex med henne. Jeg vet ikke, sa han.

I sin egen forklaring sa han at han fikk panikk da han så liket på gulvet. Han dekket det til og tok en dyne eller lignende over henne, før han gikk til sin egen leilighet i etasjen under. Der tok han seg en kald dusj for å klarne hodet, ifølge seg selv. Ifølge påtalemyndigheten er det funnet avdødes DNA på mannens kropp.

Tviler på hukommelsestapet - Jeg husker at jeg dusja, men jeg såpa meg ikke inn, sa han.

- Så det husker du? At du tok deg en dusj, noe du gjør hver dag hele året, det husker du? Men du husker ikke noe av den ekstreme situasjonen du var i der det ligger et lik foran deg? Er du selektiv i hukommelsen nå?

- Nei.

- Hvorfor erkjenner du ikke straffskyld om forsettlig drap?

- Jeg vet ikke. Jeg har lest i åstedsrapporten at knivskadene kan ha vært selvpåførte?

UTSPØRRING: Både statsadvokat Per Morten Schjetne og forsvarer, advokat Christian Wiig, stilte spørsmål til tiltalte etter at han forklart seg i dag. Foto: Hans-Martin Thømt Ruud
UTSPØRRING: Både statsadvokat Per Morten Schjetne og forsvarer, advokat Christian Wiig, stilte spørsmål til tiltalte etter at han forklart seg i dag. Foto: Hans-Martin Thømt Ruud Vis mer

- Tror du hun har kuttet sin egen strupe?

- Det vet jeg ikke.

- Kan det ha vært noen andre i leiligheten?

- Tror ikke det. Vet ikke.

- Blir det ikke litt enkelt å si vet ikke hver gang? ville Schjetne vite.

- Det er ikke mye som er enkelt i denne saken, svarte tiltalte.

- Tror det var narkotikaen Etter statsadvokatens utspørring var det 25-åringens forsvarer, advokat Christian Wiig, sin tur til å stille tiltalte spørsmål.

Han ville først og fremst vite hva tiltalte trodde gikk galt denne kvelden.

- Jeg tror det var narkotikaen. Jeg har aldri prøvd narkotika før. Jeg har aldri hatt en sånn reaksjon eller oppførsel før, sa 25-åringen.

Det var metaamfetamin som ble benyttet og tiltalte mener han aldri har brukt det før denne kvelden.

- Det er jeg 100 prosent sikker på, sa han.

DRAPSOFFER: Linn Sandtrøen. Foto: Privat
DRAPSOFFER: Linn Sandtrøen. Foto: Privat Vis mer