Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statsadvokaten henlegger korrupsjonssaken mot Trude Drevland

Henlagt på bevisets stilling.

BERGEN: Ordfører Trude Drevland foran båten Viking Star i Bergen. Foto: Erik Ask
BERGEN: Ordfører Trude Drevland foran båten Viking Star i Bergen. Foto: Erik Ask Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hordaland statsadvokatembeter har henlagt siktelsene mot tidligere Bergen-ordfører, Trude Drevland, havnedirektør Inge Tangerås og skipsreder Torstein Hagen på grunn av bevisets stilling.

Det opplyser statsadvokaten i en pressemelding.

Klarer ikke kjenne glede

Drevland, som tidligere i høst fortalte sin versjon i boka «Litt privat», signerte bøker hos en bokhandel i Os da nyheten ble kjent, skriver VG , som siterer Radio Os.

- Jeg klarer ikke helt å kjenne glede. Dette har vært belastende, lenge. Jeg skal nå legge alt dette bak meg, skriver hun i en melding til BA.

- Jeg vil bruke helgen til å trekke pusten.

Stor belastning

Drevlands forsvarer, John Christian Elden, sier at saken har vært en stor belastning for den tidligere Høyre-ordføreren.

- Hun er lettet over avslutningen av saken, men skremt over hvor lang tid det har tatt og hun har fått livet satt på vent fra politiet grep inn i valgkampen 2015 og frem til i dag, sier Elden til Dagbladet.

Han retter også kritikk mot politiet.

- Det er uforståelig at politiet gikk så høyt på banen i offentlige uttalelser under etterforskningen, og særlig gikk ut med sin vurdering i tiltalespørsmålet før statsadvokaten hadde fått inn saken. Det var dessverre bare egnet til å påføre henne ekstra skade, sier Elden.

Gudmorrollen

Politiets etterforskning har vært rettet inn mot flere ulike temaer, der det sentrale har vært ordførerens gudmorrolle, spørsmål rundt registreringen i Norsk Internasjonalt Skipsregister, sjøsettingen av Viking Star i Venezia, dåpen på Bergen havn og påfølgende jomfrucruise, «gudmorgaven» til Trappen motiveringssenter samt det såkalte «Istanbul-cruiset», går det fram av pressemeldingen.

 Skipsreder Torstein Hagen i selskapet Viking Cruise og ordfører Trude Drevland i Bergen.  Bildet er tatt  15. mai 2015 da cruiseskipet Viking Star kom til Bergen for første gang.
Foto: Erik Ask / NTB scanpix
 Skipsreder Torstein Hagen i selskapet Viking Cruise og ordfører Trude Drevland i Bergen. Bildet er tatt 15. mai 2015 da cruiseskipet Viking Star kom til Bergen for første gang. Foto: Erik Ask / NTB scanpix Vis mer

Grov korrupsjon

Tidligere ordfører Trude Drevland (H), havnedirektør Inge Tangerås og reder Torstein Hagen i Viking Cruises ble i september i fjor siktet for grov korrupsjon etter at Drevland og Tangerås ble fløyet for rederens regning til Italia for å delta i sjøsettingen av cruiseskipet Viking Star. Skipet ble døpt i Bergen 17. mai i fjor. Ingen av dem har erkjent noen form for skyld i saken, skriver NTB.

Hordaland statsadvokatembeter påpeker i en pressemelding fredag at det er strenge beviskrav for å kunne ta ut en tiltale. Dette innebærer at enhver rimelig tvil skal komme de siktede til gode. Derfor er siktelsene henlagt på bevisets stilling.

- Etter en konkret helhetsvurdering har en kommet til at det foreligger slik tvil i denne saken at den er henlagt, skriver statsadvokat Ellen Cathrine Greve.

HOLDT PRESSEKONFERANSE: Trude Drevland holdt pressekonferanse  om situasjonen i fjor sommer.  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
HOLDT PRESSEKONFERANSE: Trude Drevland holdt pressekonferanse om situasjonen i fjor sommer.  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Omfattende etterforskning

- Det har vært gjennomført en omfattende etterforskning som har krevd mye ressurser, men som har vært nødvendig hensett til de opplysningene som kom fram. De involverte har vært i avhør og svært mange andre vitner har gitt sine forklaringer. Det er også foretatt beslag. Forhold før, under og etter dåpen har vært nødvendig å etterforske, skriver Greve, som legger til at saksbehandlingstiden har vært lengre enn ønskelig.

Næringsminister Monica Mæland er blant dem som har blitt avhørt i saken.

- Jeg har forståelse for at saken har vært en belastning for de involverte, men det var dessverre ikke til å unngå i en sak av dette omfang, skriver Greve.

Telefonavlyttet

Trude Drevland rettet krass kritikk mot politiet i saken da hun i slutten av oktober presenterte sin egen bok. Blant annet reagerte hun kraftig på å få beskjed fra politiet om at hun var blitt telefonavlyttet. Hun fortalte at korrupsjonssaken fullstendig har dominert livet hennes den siste tiden, skriver NTB.

- Jeg tenker på den hver time, hver dag. Ventetiden har vært helt fryktelig. Jeg vil bare ut av dette marerittet fortest mulig, sa Drevland da.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!