BERGEN: Ordfører Trude Drevland foran båten Viking Star i Bergen. Foto: Erik Ask
BERGEN: Ordfører Trude Drevland foran båten Viking Star i Bergen. Foto: Erik AskVis mer

Statsadvokaten henlegger korrupsjonssaken mot Trude Drevland

Henlagt på bevisets stilling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hordaland statsadvokatembeter har henlagt siktelsene mot tidligere Bergen-ordfører, Trude Drevland, havnedirektør Inge Tangerås og skipsreder Torstein Hagen på grunn av bevisets stilling.

Det opplyser statsadvokaten i en pressemelding.

Klarer ikke kjenne glede

Drevland, som tidligere i høst fortalte sin versjon i boka «Litt privat», signerte bøker hos en bokhandel i Os da nyheten ble kjent, skriver VG , som siterer Radio Os.

- Jeg klarer ikke helt å kjenne glede. Dette har vært belastende, lenge. Jeg skal nå legge alt dette bak meg, skriver hun i en melding til BA.

- Jeg vil bruke helgen til å trekke pusten.

Stor belastning

Drevlands forsvarer, John Christian Elden, sier at saken har vært en stor belastning for den tidligere Høyre-ordføreren.

- Hun er lettet over avslutningen av saken, men skremt over hvor lang tid det har tatt og hun har fått livet satt på vent fra politiet grep inn i valgkampen 2015 og frem til i dag, sier Elden til Dagbladet.

Han retter også kritikk mot politiet.

- Det er uforståelig at politiet gikk så høyt på banen i offentlige uttalelser under etterforskningen, og særlig gikk ut med sin vurdering i tiltalespørsmålet før statsadvokaten hadde fått inn saken. Det var dessverre bare egnet til å påføre henne ekstra skade, sier Elden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gudmorrollen

Politiets etterforskning har vært rettet inn mot flere ulike temaer, der det sentrale har vært ordførerens gudmorrolle, spørsmål rundt registreringen i Norsk Internasjonalt Skipsregister, sjøsettingen av Viking Star i Venezia, dåpen på Bergen havn og påfølgende jomfrucruise, «gudmorgaven» til Trappen motiveringssenter samt det såkalte «Istanbul-cruiset», går det fram av pressemeldingen.

 Skipsreder Torstein Hagen i selskapet Viking Cruise og ordfører Trude Drevland i Bergen.  Bildet er tatt  15. mai 2015 da cruiseskipet Viking Star kom til Bergen for første gang.
Foto: Erik Ask / NTB scanpix
 Skipsreder Torstein Hagen i selskapet Viking Cruise og ordfører Trude Drevland i Bergen. Bildet er tatt 15. mai 2015 da cruiseskipet Viking Star kom til Bergen for første gang. Foto: Erik Ask / NTB scanpix Vis mer

Grov korrupsjon

Tidligere ordfører Trude Drevland (H), havnedirektør Inge Tangerås og reder Torstein Hagen i Viking Cruises ble i september i fjor siktet for grov korrupsjon etter at Drevland og Tangerås ble fløyet for rederens regning til Italia for å delta i sjøsettingen av cruiseskipet Viking Star. Skipet ble døpt i Bergen 17. mai i fjor. Ingen av dem har erkjent noen form for skyld i saken, skriver NTB.

Hordaland statsadvokatembeter påpeker i en pressemelding fredag at det er strenge beviskrav for å kunne ta ut en tiltale. Dette innebærer at enhver rimelig tvil skal komme de siktede til gode. Derfor er siktelsene henlagt på bevisets stilling.

- Etter en konkret helhetsvurdering har en kommet til at det foreligger slik tvil i denne saken at den er henlagt, skriver statsadvokat Ellen Cathrine Greve.

HOLDT PRESSEKONFERANSE: Trude Drevland holdt pressekonferanse  om situasjonen i fjor sommer.  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
HOLDT PRESSEKONFERANSE: Trude Drevland holdt pressekonferanse om situasjonen i fjor sommer.  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Omfattende etterforskning

- Det har vært gjennomført en omfattende etterforskning som har krevd mye ressurser, men som har vært nødvendig hensett til de opplysningene som kom fram. De involverte har vært i avhør og svært mange andre vitner har gitt sine forklaringer. Det er også foretatt beslag. Forhold før, under og etter dåpen har vært nødvendig å etterforske, skriver Greve, som legger til at saksbehandlingstiden har vært lengre enn ønskelig.

Næringsminister Monica Mæland er blant dem som har blitt avhørt i saken.

- Jeg har forståelse for at saken har vært en belastning for de involverte, men det var dessverre ikke til å unngå i en sak av dette omfang, skriver Greve.

Telefonavlyttet

Trude Drevland rettet krass kritikk mot politiet i saken da hun i slutten av oktober presenterte sin egen bok. Blant annet reagerte hun kraftig på å få beskjed fra politiet om at hun var blitt telefonavlyttet. Hun fortalte at korrupsjonssaken fullstendig har dominert livet hennes den siste tiden, skriver NTB.

- Jeg tenker på den hver time, hver dag. Ventetiden har vært helt fryktelig. Jeg vil bare ut av dette marerittet fortest mulig, sa Drevland da.