Statsadvokaten henlegger overvåkingssaken

Saken mot overvåkerne som jobbet for USAs ambassade er henlagt av statsadvokaten, melder NRK.

HENLEGGER: Førstestatsadvokat Jørn Maurud har valgt å henlegge saken mto de pensjonerte polititjenestemennene som overvåket for den amerikanske ambassaden.
Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
HENLEGGER: Førstestatsadvokat Jørn Maurud har valgt å henlegge saken mto de pensjonerte polititjenestemennene som overvåket for den amerikanske ambassaden. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Førstestatsadvokat Jørn Maurud i Oslo mener etterforskningen til politiet har vist av overvåkerne ikke har gjort noe ulovlig.

— Denne gruppen har drevet en mer passiv observasjonstjeneste. Vi ser ikke på det som straffbart, sier Maurud til NRK.no.

I fjor høst ble det kjent at tidligere og pensjonerte norske politi og forsvarsansatte hadde overvåket personer som beveget seg forbi og i nærheten av den amerikanske ambassaden. Oppdraget ble utført for amerikanske myndigheter.  Avsløringen utløste både redegjørelser i stortinget og en storstilt politietterforskning.

— Ikke straffbart Etter at politiet har etterforsket saken i over et halvt år, er nå dommen fra det offentlige Norge klar: Saken legges død. Førstestatsadvokat Jørn Maurud ved statsadvokaten i Oslo mener etterforskningen til politiet har vist at overvåkerne ikke har gjort noe ulovlig.

Saken sprakk da TV2 i fjor høst fortalte at USA siden våren 2000 har bygd opp etteretningsgruppen "Surveillance Detection Unit" i Oslo. Hensikten skal ha vært å drive systematisk overvåking av nordmenn.

Hovedkvarteret var i den såkalte Handelsbygningen, like ovenfor den amerikanske ambassaden i Oslo.

Gruppen besto av tidligere politi- og forsvarsfolk som overvåket ambassade-området, og fulgte med på demonstrasjoner rundt omkring i Oslo.

Så rapporterte de det de fant ut inn til den amerikanske ambassaden i Oslo.

— Ikke sensitiv informasjon Maurud trekker opp en skarp linje mellom informasjon om konkrete enkeltpersoner og informasjon om generelle hendelser når han begrunner sin henleggelse.

— Vi har ikke funnet noen bevis for at denne gruppen har drevet systematisk registrering av folk, eller forsøk på å identifisere enkeltpersoner som beveger seg ved ambassaden, sier Maurud til NRK.no.

Overvåkerne skal ha hentet inn mer generell informasjon, ifølge Maurud.

— Dette kan være beskrivelser av personer, eller biler - men det er opplysninger som beskriver generelle hendelser. Det er ikke søkbar informasjon om enkeltpersoner, sier Maurud til NRK.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer