I RETTEN I DAG: Linda Juel Johannessen og Roar Juel Johannessen følger saken i lagmannsretten. Mor Anne Johannessen er også i retten, og de tre sitter rett bak aktoratet og tiltalte. Foto: Bjørn Langsem
I RETTEN I DAG: Linda Juel Johannessen og Roar Juel Johannessen følger saken i lagmannsretten. Mor Anne Johannessen er også i retten, og de tre sitter rett bak aktoratet og tiltalte. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Statsadvokaten i Kristin-saken: - Familien har sørget for at saken aldri har gått i glemmeboka for politiet

Statsadvokaten med ros til drepte Kristin Juel Johannessens familie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rettssaken mot 39-åringen som er tiltalt for å ha drept 12 år gamle Kristin Juel Johannessen i Hedrum i Larvik 5. august 1999 startet i dag i Oslo tingrett.

Etter juryutvelgelsen, hvor forsvarer Brynjar Meling benyttet seg av sin rett til å fjerne Eli Hagen fra juryen, startet statsadvokat Alf Martin Evensen sitt innledningsforedrag. Han valgte da å rose Kristins familie:

- Det uoppklarte drapet har ridd politiet i Larvik som en mare. Alle ønsker at drapssaker skal bli oppklart. Men om det har vært tøft for politiet, har det åpenbart vært tøffest for de tre som sitter bak meg. Kristins mor, far og søster, sa statsadvokaten.

- De har jobba iherdig med egen etterforskning. De har gjentatte ganger bedt politiet om å gjenoppta etterforskningen. De har sørget for at saken aldri har gått i glemmeboka for Vestfold politidistrikt.

Familien følger saken i retten:

- Familien synes det er godt at rettssaken er i gang. De setter stor pris på anerkjennelsen påtalemyndigheten gir deres årelange etterforskning og kamp for å få straffesaken løst, sier Nora Hallén, som er bistandsadvokater for familien sammen med Astrid Aas-Hansen, på vegne av familien.

Bakgrunnen

Statsadvokaten forklarte videre at Folkehelseinstiuttet i 2014 underrettet alle landets politidistrikter om de nå hadde nye og bedre analyseteknikker, som kunne brukes til å analysere DNA-materiale på nytt.

- Dette skjedde samtidig med, blant annet på bakgrunn av at de etterlatte igjen hadde henvendt seg til politiet, at det var åpnet ny etterforskning av Kristin-saken, sa Evensen.

Politiet sendte inn beslagene til Folkehelseinstituttet.

- På Kristins avklipte negler fant de biologisk spormateriale. Det biologiske viste seg å stamme fra Kristin selv, og tiltalte. Ikke på åstedet, men på det mest sentrale av alle åsteder, nemlig på Kristin selv, sa Evensen.

Den nye analysen ga « typeresultat i alle 16 markører», noe som betyr at det er «en full DNA-profil». Påtalemyndigheten er sikre på at det er tiltaltes DNA som er funnet under 12-åringens negler.

Gjenopptakelsen

Statsadvokat Evenen brukte også noe tid i sitt innledningsforedrag på å forklare saken endte med frifinnelse i 2001 - at det oppsto tvil om et hårbevis.

- Påtalemyndigheten mistet beviset som knyttet ham til åstedet, sa Evensen.

Han forklarte videre om omstendighetene rundt leteaksjonen, funnet av Johannessen i 1999, og hva ulike vitner i området rundt badeplassen har sett, og hvordan den nå tiltalte mannen først ble avhørt i saken fordi han hadde en moped som ble knyttet til saken.

Tiltalte har hele tiden nektet straffskyld, noe han også gjorde i retten i dag. Han har forklart at han aldri har møtt Johannessen.

Rettssaken er den første norske drapssaken hvor det har vært en rettskraftig frifinnelse som er blitt formelt gjenopptatt.