<strong>I RETTEN I DAG:</strong> Linda Juel Johannessen og Roar Juel Johannessen følger saken i lagmannsretten. Mor Anne Johannessen er også i retten, og de tre sitter rett bak aktoratet og tiltalte. Foto: Bjørn Langsem
I RETTEN I DAG: Linda Juel Johannessen og Roar Juel Johannessen følger saken i lagmannsretten. Mor Anne Johannessen er også i retten, og de tre sitter rett bak aktoratet og tiltalte. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Statsadvokaten i Kristin-saken: - Familien har sørget for at saken aldri har gått i glemmeboka for politiet

Statsadvokaten med ros til drepte Kristin Juel Johannessens familie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Rettssaken mot 39-åringen som er tiltalt for å ha drept 12 år gamle Kristin Juel Johannessen i Hedrum i Larvik 5. august 1999 startet i dag i Oslo tingrett.

Etter juryutvelgelsen, hvor forsvarer Brynjar Meling benyttet seg av sin rett til å fjerne Eli Hagen fra juryen, startet statsadvokat Alf Martin Evensen sitt innledningsforedrag. Han valgte da å rose Kristins familie:

- Det uoppklarte drapet har ridd politiet i Larvik som en mare. Alle ønsker at drapssaker skal bli oppklart. Men om det har vært tøft for politiet, har det åpenbart vært tøffest for de tre som sitter bak meg. Kristins mor, far og søster, sa statsadvokaten.

- De har jobba iherdig med egen etterforskning. De har gjentatte ganger bedt politiet om å gjenoppta etterforskningen. De har sørget for at saken aldri har gått i glemmeboka for Vestfold politidistrikt.

Familien følger saken i retten:

- Familien synes det er godt at rettssaken er i gang. De setter stor pris på anerkjennelsen påtalemyndigheten gir deres årelange etterforskning og kamp for å få straffesaken løst, sier Nora Hallén, som er bistandsadvokater for familien sammen med Astrid Aas-Hansen, på vegne av familien.

Bakgrunnen

Statsadvokaten forklarte videre at Folkehelseinstiuttet i 2014 underrettet alle landets politidistrikter om de nå hadde nye og bedre analyseteknikker, som kunne brukes til å analysere DNA-materiale på nytt.

- Dette skjedde samtidig med, blant annet på bakgrunn av at de etterlatte igjen hadde henvendt seg til politiet, at det var åpnet ny etterforskning av Kristin-saken, sa Evensen.

Politiet sendte inn beslagene til Folkehelseinstituttet.

- På Kristins avklipte negler fant de biologisk spormateriale. Det biologiske viste seg å stamme fra Kristin selv, og tiltalte. Ikke på åstedet, men på det mest sentrale av alle åsteder, nemlig på Kristin selv, sa Evensen.

Den nye analysen ga « typeresultat i alle 16 markører», noe som betyr at det er «en full DNA-profil». Påtalemyndigheten er sikre på at det er tiltaltes DNA som er funnet under 12-åringens negler.

Gjenopptakelsen

Statsadvokat Evenen brukte også noe tid i sitt innledningsforedrag på å forklare saken endte med frifinnelse i 2001 - at det oppsto tvil om et hårbevis.

- Påtalemyndigheten mistet beviset som knyttet ham til åstedet, sa Evensen.

Han forklarte videre om omstendighetene rundt leteaksjonen, funnet av Johannessen i 1999, og hva ulike vitner i området rundt badeplassen har sett, og hvordan den nå tiltalte mannen først ble avhørt i saken fordi han hadde en moped som ble knyttet til saken.

Tiltalte har hele tiden nektet straffskyld, noe han også gjorde i retten i dag. Han har forklart at han aldri har møtt Johannessen.

Rettssaken er den første norske drapssaken hvor det har vært en rettskraftig frifinnelse som er blitt formelt gjenopptatt.

Kristin-saken:

* Kristin Juel Johannessen (12) fra Hedrum i Larvik forsvant 5. august 1999 da hun syklet for å bade sammen med en venninne i Goksjø.

* Hun ble sist sett cirka klokken 18.40. Da hun ikke dukket opp som avtalt, ble det satt i gang søk.

* Hun ble funnet død klokken 23.30 på Reppesgårdveien på Mørk i Hedrum.

* Obduksjonsrapporten viste at hun ble kvalt.

* En uke etter ble en 54 år gammel mann pågrepet og siktet. Siktelsen ble frafalt noen måneder senere, og mannen fikk erstatning.

* I mai 2000 ble en 23 år gammel mann siktet for drapet.

* I 2001 ble han dømt til tolv års fengsel. I 2003 ble han frifunnet, da en DNA-test viste at hår fra åstedet ikke stammet fra ham.

* Samme mann (39) ble i juli 2015 pågrepet på nytt og siktet for forsettlig drap.

* Bakgrunnen for siktelsen er ifølge politiet teknisk gjennombrudd i forbindelse med ny DNA-analyse.

* 17. mars opplyste Gjenopptakelseskommisjonen at saken er gjenåpnet. Det er første gang at en drapssak blir gjenopptatt etter en rettskraftig frifinnelse.

* Saken behandles i Borgarting lagmannsrett fra 16. august til 7. september.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer