Statsadvokaten slipper ikke unna

Riksadvokaten har grepet direkte inn og omgjort førstestatsadvokat Lasse Qvigstads henleggelse, der statsadvokat Anne Marstrander var siktet for ulovlig frihetsberøvelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå risikerer hun straff for ulovlig frihetsberøvelse og grov uforstand i tjenesten. Riksadvokat Tor-Aksel Busch har beordret ny etterforsking, etter at Dagbladet i går skrev om den oppsiktsvekkende henleggelsen.

Førstestatsadvokat Qvigstad ville ikke straffe Marstrander for grov uforstand i tjenesten og for ulovlig frihetsberøvelse, slik Sefo hadde innstilt på.
Nå har Riksadvokaten reagert, og omgjort Qvigstads henleggelse.

Krasse reaksjoner

Marstrander nektet i fjor å løslate en mann som Oslo forhørsrett mente det ikke var grunnlag for å varetektsfengsle. Sefo, med den erfarne dommeren Petter J. Johnsen i spissen, hadde innstilt på at Marstrander skulle straffes.
Dagbladet er kjent med at reaksjonene i juristmiljøet har vært sterke etter den heller spesielle henleggelsen.

Førstestatsadvokat Qvigstad henla saken, fordi han mente at det ikke var skjedd noe straffbart. Advokat John Christian Elden påkjærte Qvigstads henleggelse.

Får betydning

Sefo etterforsker en parallell sak: Nynazisten Petter Gundersen ble holdt i varetekt nesten to døgn i Holmlia-saken, etter at han var løslatt av Høyesteretts kjæremålsutvalg.

Hans forsvarer, advokat Morten Kjensli, som har anmeldt saken til Sefo, sier til Dagbladet at Riksadvokatens inngripen i den andre saken klart vil få betydning i Gundersens sak.