KAMPLYSTEN: «Jeg vil ikke forlike denne saken!», skriver president Donald Trump på twitter, om stevningen som New Yorks statsadvokat leverte inn på torsdag. Her er han på G7-toppmøtet i Quebec i Canada nylig. Foto: AP/Evan Vucci, File
KAMPLYSTEN: «Jeg vil ikke forlike denne saken!», skriver president Donald Trump på twitter, om stevningen som New Yorks statsadvokat leverte inn på torsdag. Her er han på G7-toppmøtet i Quebec i Canada nylig. Foto: AP/Evan Vucci, FileVis mer

Trump stevnet for bruk av veldedig stiftelse til valgkamp og private formål

Statsadvokaten stevner Trump: Skal ha brukt veldedig stiftelse til valgkamp og hotellreklame

«Sleipe demokrater», skyter presidentens tilbake på twitter.

«Lite annet enn et sjekkhefte for utbetalinger fra mr. Trump.»

Det sier New Yorks nye statsadvokat Barbara Underwood om driften av den veldedige stiftelsen The Trump Foundation.

«Det er ikke slik private stiftelser bør fungere», legger hun til i en uttalelse som gjengis i blant annet ABC News i dag.

Stevningen er resultatet av en to-årig etterforskning etter at Washington Post satte et kritisk søkelys på stiftelsen.

Vil oppløse stiftelsen

I stevningen statsadvokaten leverte inn torsdag står det at Trump og hans barn har misbrukt veldedige midler til å fremme egne politiske og økonomiske interesser.

Pengene skal blant annet ha blitt brukt til å promotere Trumps egne hoteller, kjøpe ting til ham og familien, og i forbindelse med et valgkamparrangement i Iowa i januar 2016.

Ifølge Forbes mener statsadvokaten at Trump har brukt stiftelsen til en utbetaling på 100000 dollar for å forlike en tvist om Trumps residens Mar-a-Lago i Florida. 158000 dollar skal ha blitt gått til å forlike en tvist om en golfturnering.

Nå vil Underwood sette en stopper for at presidenten og hans familie kan sitte som direktører i stiftelsen.

Hun vil også ha stiftelsen oppløst, noe Trump allerede har sagt at han vil gjøre.

Slår hardt tilbake

Statsadvokaten vil dessuten ha restituert 2,8 millioner dollar, som ifølge New York Times er summen som ble samlet inn til stiftelsen på valgkamparrangementet i Iowa.

Ikke uventet slår Donald Trump hardt tilbake.

«De sleipe New York-demokratene, og deres nå vanærede (og bortjagede fra byen) statsadvokat Eric Schneiderman, gjør alt de kan for å saksøke meg om en stiftelse som tok inn 18800000 dollar og ga mer til veldedighet enn den tok inn, 19000000 dollar. Jeg vil ikke forlike denne saken!», skriver Trump på twitter.

Tidligere statsadvokat Eric Schneiderman så seg nylig nødt til å trekke seg, etter anklager om vold i seksuelle forhold i en artikkel i The New Yorker.