Statsadvokatene: - Ingen svakheter i etterforskningen

Terroristens forsvarere mener det er flere løse tråder i etterforskningen av terrorangrepene. Statsadvokatene sier det er «ingen vesentlige svakheter» i politiets arbeid.

MØTER: Statsadvokatene Svein Holden og Inga Bejer Engh var fredag i møter med politiets etterforskere i terrorsaken.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
MØTER: Statsadvokatene Svein Holden og Inga Bejer Engh var fredag i møter med politiets etterforskere i terrorsaken.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsadvokatene Svein Holden og Inga Bejer Engh var fredag i flere møter med de viktigste etterforskerne av terrorsaken. Neste fredag vil de første polititjenestemennene vitne i Oslo tingrett for å fortelle om pågripelsen av Breivik på Utøya. Onsdagen uka etter kommer etterforskerne.

En ti måneders lang etterforskning, som har resultert i tusenvis av sider med etterforskningsmateriale, skal presenteres på én dag
.

- Nå går vi over i en ny fase av saken og materialet må gjennomgås. Det er utfordrende å presentere en så stor etterforskning på én dag. Vi må tenke gjennom hva som er viktig å ha med og hva som kan gås raskt gjennom. Vi må finne en form, slik at retten får oversikt over etterforskningsarbeidet og mer detaljert kunnskap om enkelte emner, sier statsadvokat Svein Holden til Dagbladet.

Ubesvarte spørsmål
Breviks forsvarere mener det er flere ubesvarte spørsmål i etterforskningen, og at de er viktige i tilregnelighetsspørsmålet.

Politiet har ikke fått tilgang til alle Breiviks epostkontoer, ei heller alle hans Facebook- og Twitterkontoer. Politiet vet heller ikke hvem Breivik eventuelt har møtt på sine turer til Liberia, London og Baltikum.

I tillegg har politiet ikke klart å finne massemorderens påståtte mentor. De har heller ikke klart å knekke påståtte koder i manifestet.

- Forsvarerne mener det er flere viktige, løse tråder i etterforskningen. Er det noe dere gjerne skulle ha nøstet opp?

 - I en så stor sak er det alltid forhold som kunne vært belyst bedre. Men slik jeg ser det er det ingen vesentlige svakheter i etterforskningsmaterialet, sier statsadvokat Svein Holden til Dagbladet.

- Vil dere legge fram nye bevis i retten?

 - Det kommer an på hvordan du definerer bevis, men det vil gi informasjon om de temaene som er angitt. Vi ønsker dels å få fram informasjon som går direkte på Breivik. Da er det spesielt økonomien og Knights Templar som er viktig.

- Hvorfor er dette viktig?

- Det har vist seg å være sentralt i saken. Det har en side mot tilregnelighet, men også om det er medhjelpere eller ikke.

 
Tror ikke på ham
Politiet tror ikke Breivik har hatt noen form for medhjelpere, og de tror ikke på hans forklaring om det påståtte Knights Templar-nettverket. I en politirapport, som skal presenteres i retten, heter det at politiet ikke har funnet noe informasjon om eventuelle medhjelpere eller informasjon om de to andre cellene som Breivik hevder finnes.

I tillegg konkluderer Politiets Sikkerhetstjeneste (PST)  med at "Knights Templar ikke eksisterer i den form som Breivik hevder".

LØSE TRÅDER: Anders Behring Breiviks forsvarere mener det fortsatt er løse tråder i etterforskningen. Her snakker advokat Geir Lippestad med Brevik i retten. I midten forsvarer Tord Jordet og Odd Ivar Gran. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
LØSE TRÅDER: Anders Behring Breiviks forsvarere mener det fortsatt er løse tråder i etterforskningen. Her snakker advokat Geir Lippestad med Brevik i retten. I midten forsvarer Tord Jordet og Odd Ivar Gran. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Selv hevder Breivik å være del av denne organisasjonen, som han rett nok har endret beskrivelsen av, og at det var én person som visste at han planla terrorhandlingene.

- Vi ønsker å belyse deler av hans forklaring. Han hevder for eksempel at det er to celler til. Da må vi vise hva som er gjort av etterforskning rundt dette og hvilke funn politiet har, sier statsadvokat Holden.

- Vil dere da peke på det dere mener er mangler i hans forklaring? 

 - Vi vil i hvert fall se på enkeltpunkter i forklaringen, og da spesielt dette med medhjelpere. 

Mislyktes
Politiets etterforskere har laget en detaljert tidslinje over hele Breiviks liv hvor de har lagt inn omtrent 10 000 punkter. Denne vil ifølge Holden trolig ikke bli brukt i retten.

I utspørringen av Breivik presset statsadvokaten ham på blant annet aksjehandler som gikk skeis, selskaper som ble startet og lagt ned uten gevinst og hvorfor han droppet ut av videregående og politikken. 

- Er det aktuelt for dere å vise til punkter i hans liv der han tilsynelatende har mislyktes, for å vise at det kan ha formet ham som person? 

 - Vi kommer i hvert fall til å belyse enkelte ting innen hans forretningsførsel. Så får andre vurdere hvilken betydning det kan ha.   

LIBERIA: Ett av de uløste etterforskningsskrittene handler om Breiviks tur til Liberia i 2002. Alle spor etter Anders Behring Breivik sine pengeoverføringer til en mann i Monrovia stopper i denne banken i Monrovia. Foto: Dagbladet
LIBERIA: Ett av de uløste etterforskningsskrittene handler om Breiviks tur til Liberia i 2002. Alle spor etter Anders Behring Breivik sine pengeoverføringer til en mann i Monrovia stopper i denne banken i Monrovia. Foto: Dagbladet Vis mer