AKTORATET:  Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden skal føre saken mot Breivik. Bistandsadvokat Aasen mener de sviktet da de ikke ba om en ny sakkyndigvurdering av Breivik. Foto:  REUTERS/SCANPIX/Cornelius Poppe
AKTORATET: Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden skal føre saken mot Breivik. Bistandsadvokat Aasen mener de sviktet da de ikke ba om en ny sakkyndigvurdering av Breivik. Foto: REUTERS/SCANPIX/Cornelius PoppeVis mer

- Statsadvokatene har ikke gjort jobben sin

Ved ikke å be om nye sakkyndige svikter de sin oppgave mener bistandsadvokat John Arild Aasen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er veldig fornøyd med rettens avgjørelse, som betyr at dommer Arntzen er enig med oss om at saken er tjent med å bli bedre opplyst, sier advokat John Arild Aasen.

Han er bistandsadvokat for flere Utøya-overlevende og var den første som tok til ordet for en grundigere vurdering av Anders Behring Breivik.

Han sier han reagerte kraftig på at statsadvokatene Svein Holden og Inga Bejer Engh ikke ønsket en ny vurdering.

- Da de gikk ut og sa at det ikke var behov for nye sakkyndige ble jeg veldig bekymret. Jeg mener dette betyr at de allerede har tatt et standpunkt.  Det er ingen faglig grunn til at saken ikke skal bli grundigere belyst. Jeg mener statsadvokatene ikke har gjort jobben sin når de motsatte seg nye sakkyndige. De sviktet sin oppgave med å få saken tilstrekkelig belyst, sier Aasen og legger til.

-  Da er det godt at vi som bistandsadvokater får medhold, og at retten deler vårt syn på saken.
Uenig Statsadvokat Svein Holden ønsker ikke å gå inn på dette.

- Jeg konstaterer at vi er uenige, men jeg ønsker ikke å kommentere det ytterligere, sier statsadvokat Svein Holden til Dagbladet.

John Arild Aasen ba spesielt om at Breivik måtte underlegges døgnkontinuerlig observasjon. Breivik har motsatt seg dette, men ifølge tingrettsdommer Wenche Elisabet Arntzen er dette opp til de nye sakkyndige.

Den nyoppnevnte rettspsykiatrisk sakkyndige Aagnar Aspaas sier til NTB at tvangsinnleggelse av Breivik kan være aktuelt.

Vil unngå usikkerhet Bistandsadvokat Arne Seland var i utgangspunktet motstander av å oppnevne nye sakkyndige.

- Jeg var i utgangspunktet imot, men nå som tingretten har oppnevnt to nye sakkyndige og har begrunnet dette med at det er nødvendig for sakens opplysning håper jeg at alle forholder seg til det og at avgjørelsen ikke ankes. Ingen er tjent med mer usikkerhet og strid knyttet til dette spørsmålet. Det er viktig også at de nye sakkyndige kan komme igang med sitt arbeid så raskt som mulig. En utsettelse av saken ville vært meget uheldig, sier Arne Seland til Dagbladet.

KRITISK:  John Arild Aasen er kritisk til at statsadvokatene ikke ønsket nye sakkyndige. Foto: Truls Brekke
KRITISK: John Arild Aasen er kritisk til at statsadvokatene ikke ønsket nye sakkyndige. Foto: Truls Brekke Vis mer