<strong>ØNSKER KUNNSKAP:</strong> Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden forbereder seg på etterkrigstidas største rettssak. Her er de sammen med forsvarer Geir Lippestad i Oslo tinghus. 
Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
ØNSKER KUNNSKAP: Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden forbereder seg på etterkrigstidas største rettssak. Her er de sammen med forsvarer Geir Lippestad i Oslo tinghus. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer

Statsadvokatene må på bombekurs

Slik forbereder statsadvokatene Svein Holden og Inga Bejer Engh seg på å lede etterkrigstidens største rettssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Inga Bejer Engh (40) og Svein Holden (38) går denne våren til sin hittil største utfordring som statsadvokater.

Mandag 16. april starter rettssaken mot Anders Behring Breivik (32), norgeshistoriens verste massemorder. Rettssaken blir den største som er avholdt i Norge i etterkrigstiden og de to statsadvokatene som skal lede saken har for lengst startet forberedelsene.

Grunnkurs i kjemi Blant annet innebærer dette å lese seg opp på områder som ligger utenfor jussen.

- Det er enkelte ting vi må lese oss opp på, som vi må kunne bedre for å kunne spørre ut Breivik på en god måte, sier Holden til Dagbladet.

I første rekke er det grunnleggende kjemi de føler kunnskapene per i dag ikke er gode nok om. Statsadvokatene har derfor bedt om et grunnkurs i kjemi, og skal på skolebenken: 

- Vi har bedt kjemikere fra Kripos om å sette oss grundig inn i hvordan bomben ble laget, sier Holden.

Balansegang En av utfordringene blir hvordan de skal benytte denne kunnskapen i Oslo tingrett.

- Det blir å finne en balansegang. Hvor detaljert skal vi gå inn på dette? På den ene siden er det viktig å få fram hvordan Breivik forberedte bomba. På den annen side ønsker vi ikke at rettssaken skal gi andre en oppskrift på hvordan man lager bomber. Vi må på forhånd gjøre oss en vurdering av hvor nøye vi skal gå gjennom det, forklarer Bejer Engh.

De to statsadvokatene skal presentere bevismaterialet etterforskerne har mot Breivik. Det gjør at de har et ønske om å lese seg opp også på andre felt. Breivik bruker både i sitt manifest, i avhør med politiet og i samtaler med de sakkyndige flere politiske og idéhistoriske begreper, men også begreper hentet fra spillverdenen og internett.

- Vi kommer nok til å se nærmere på hva som egentlig ligger i disse begrepene han bruker, sier Holden.

Dataspill Breivik plukker mye av sitt virkelighetsbilde fra spill som «World of Warcraft (WoW)» og «Call of Duty: Modern Warfare 2».

- Dette er fortrinnsvis disse to spillene han har brukt mye tid på, sier politiadvokat Christian Hatlo til Dagbladet.

For de to statsadvokatene er dette en verden de i liten grad kjenner til.

- Vi har vel ikke akkurat brukt tida vår foran en spillmaskin. Her er det helt klart en del ting vi må få bedre grep om før rettssaken, sier Holden.

Politiet mener 32-åringen brukte mye tid, spesielt på det internettbaserte spillet «WoW» i 2010. Han spilte nesten daglig og opp mot sju timer av gangen. Ifølge sakkyndigrapporten til Torgeir Husby og Synne Sørheim isolerte Breivik seg stadig mer på gutterommet hjemme hos sin mor i det året.

Lippestad advarer
I et intervju med avisa Nordstrands Blad advarer Breiviks forsvarer Geir Lippestad folk mot å overvære den kommende rettssaken.

- Det kommer til å bli forferdelig. Siktede vil gi ekstremt detaljerte beskrivelser av sine ugjerninger. I rettssalen vil det vises film og bilder fra Utøya. Helt ubeskrivelig ille, er det. Jeg vil advare folk, særlig unge mennesker, mot å overvære rettssaken, sier Lippestad til avisa.

<strong>ENORME SKADER:</strong> Slik så høyblokka i regjeringskvartalet ut 23.juli, dagen etter at bomba gikk av. Midt i bildet ses hullet som er igjen på stedet hvor Anders Behring Breivik plasserte bombebilen. Før rettssaken starter ønsker statsadvokatene å tilegne seg mer kunnskap om kjemi og hva som skal til for å lage ei slik bombe.  
Foto: KRIPOS / Scanpix
ENORME SKADER: Slik så høyblokka i regjeringskvartalet ut 23.juli, dagen etter at bomba gikk av. Midt i bildet ses hullet som er igjen på stedet hvor Anders Behring Breivik plasserte bombebilen. Før rettssaken starter ønsker statsadvokatene å tilegne seg mer kunnskap om kjemi og hva som skal til for å lage ei slik bombe. Foto: KRIPOS / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer