ØNSKER IKKE NY VURDERING: Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden skriver i sin innstilling til Oslo tingrett at de ikke ser behovet for en ny vurdering av Anders Behring Breivik og hans tilregnelighet.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
ØNSKER IKKE NY VURDERING: Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden skriver i sin innstilling til Oslo tingrett at de ikke ser behovet for en ny vurdering av Anders Behring Breivik og hans tilregnelighet. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

Statsadvokatene ønsker ikke ny Breivik-vurdering

Men vil ikke motsette seg nye sakkyndige hvis retten ønsker det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Påtalemyndigheten ved statsadvokatene Svein Holden og Inga Bejer Engh har i dag sendt sin innstilling til Oslo tingrett om det bør gjennomføres en ny rettspsykiatrisk vurdering av Anders Behring Breivik eller ikke.

De mener det ikke er behov for oppnevnelse av nye sakkyndige. Heller ikke Breivik selv eller hans forsvarere ønsker nye sakkyndige, og statsadvokatene mener retten bør vektlegge dette.

Samtidig skriver statsadvokatene at de ikke vil motsette seg en ny oppnevnelse dersom retten kommer fram til det motsatte. Holden og Bejer Engh viser til at flere bistandsadvokater ønsker nye sakkyndige på vegne av sine klienter.

«Ikke minst i denne sak er de fornærmedes oppfatninger viktig for aktoratet, og saken bør selvsagt gjennomføres på en best mulig måte hvor ulike hensyn vektes og avveies.» skriver de.

I sitt brev til retten påpeker statsadvokatene at det er et grunnleggende prinsipp i norsk strafferett at rimelig tvil skal komme tiltalte til gode. Dette prinsippet gjelder også ved vurderingen om tilregnelig.

- Vi anser det som et viktigste poengene. Tvil skal komme tiltalte til gode. Når vi har fått en grundig rapport som er godkjent av kommisjonen, så kan vi vanskelig se at en ny rapport med en eventuell annen konklusjon vil rokke ved den tvilen, sier statsadvokat Svein Holden til Dagbladet.

Dagbladet har tidligere skrevet at løpet for straffesaken mot Breivik i praksis trolig er kjørt, fordi Husby og Sørheims rapport uansett konklusjonen i eventuelle senere rapporter har opprettet tvil som må komme Breivik til gode.

- Den tvilen som nå er etablert, må i så fall fjernes. Så får tiden vise om det kan skje. Den vil måtte være nokså overbevisende om hvorfor både Huseby, Sørheim og kommisjonen har tatt feil, sier Holden.

Statsadvokatene skriver at dersom retten likevel ønsker å etterkomme begjæringene om nye sakkyndige eller selv ønsker de, kommer de ikke til å motsette seg dette, men ønsker å bli kontaktet med tanke på hvem som skal gjennomføre den nye vurderingen og hva slags mandat de skal ha, skriver de.

Holden og Bejer Engh understreker at de ønsker å følge den opprinnelige tidsplanen om rettsstart 16. april og tiltale innen utgangen av februar.

Oslo tingrett opplyser at de vil konkludere i løpet av januar måned om det skal oppnevnes nye sakkyndige eller ikke.