HOVEDMANNEN: Påtalemyndigheten mener Sajjad Hussain er hovedmannen i Lime-saken. Han nekter straffskyld. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
HOVEDMANNEN: Påtalemyndigheten mener Sajjad Hussain er hovedmannen i Lime-saken. Han nekter straffskyld. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Statsadvokatens unike oversikt: Slik var Lime-nettverket

Måtte lage spesiell redegjørelse før en av tidenes mest omfattende saker kommer for retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): Halvannet år etter at politiet aksjonerte mot 19 dagligvarebutikker på Østlandet, og pågrep en rekke personer på privatadresser i og rundt Oslo, starter rettssaken mot de 13 tiltalte i Lime-saken i Oslo tingrett mandag.

Saken vil vare et halvt år, og samtlige er tiltalt etter den straffskjerpende «mafiaparagrafen». 12 av dem er tiltalt for grov menneskehandling. De fornærmede er pakistanere som ble hentet til Norge, og som jobbet i butikkene.

Lime-saken: • Politiet og flere offentlige etater gikk i fjor høsten 2014 til aksjon mot 19 Lime-butikker på Østlandet, og en rekke privatadresser. Butikkene var organisert under Joker fram til de brøt ut i april 2012.• 13 personer er tiltalt for organisert kriminalitet og menneskehandel. De står blant annet tiltalt for vold, trusler, misbruk av sårbar situasjon eller annen utilbørlig atferd for å ha utnyttet en person til tvangsarbeid.• Aktoratet har i tiltalen lagt ned påstand om inndragning av hele 103 millioner kroner fra seks av de tiltalte. Brødrene Sajjad og Sajid Hussain (sammen med kona) risikerer ifølge påtalemyndigheten å måtte svare for henholdsvis 25 millioner og 42 millioner i påstått svarte penger.• Politiet mener det er Sajjad Hussain som i hovedsak ordnet oppholdstillatelse for butikkmedarbeiderne ved å bruke den såkalte lønnsspesialistordningen (som nå er opphevet). Til gjengjeld måtte de fornærmede betale store summer, jobbe lange dager og finne seg å bli brukt i lånebedragerier, mener politiet.• Påtalemyndigheten mener også at noen av de tiltalte disponerte over ofrenes kontor, og at de tiltalte brukte ofrenes identitet til å ta opp lån. I tillegg mener statsadvokaten at det ble etablerte fiktive arbeidsforhold, som ga grunnlag for urettmessige trygdeytelser. Aktoratet mener også at Sajjad Hussain skaffet seg kortdata fra en rekke butikkunder, og at han de brukte dem til å produsere falske bankkort, som ble brukt til pengeuttak.

103 millioner kr

Saken er uvanlig på mange måter. Oslo tingrett har måttet rigge om sal 828 for å få plass til aktoratet, de 13 tiltalte og de 26 advokatene deres. Aktoratet har varslet en påstand om inndragning av 103 millioner kroner fra seks av de tiltalte. Og i forkant av saken har statsadvokat Geir Evanger laget en skriftlig redegjørelse om saken og de tiltaltes roller.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn