Statsbygg beklager, men kryper ikke

Statsbygg beklager at innflyttingen til det nye Rikshospitalet er utsatt på ubestemt tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nye Rikshospitalet utsatt til etter jul

Erik Sunde tar på vegne av Statsbygg selvkritikk på flere punkter, men mener skylden for utsettelsen må fordeles på flere. Han peker på at Stortinget flere ganger har endret på byggeprosjektet mens det var i gang.

- Vi var for snille da de siste kravene om utvidelse kom. Vi så ikke konsekvensene av dette, og burde satt foten ned, sier Erik Sunde .

Sunde plasserer deler av skylden på det han kaller «beslutningsprosessen». Han vil imidlertid ikke kritisere politikerne som tok beslutningene, selv om disse vedtakene altså skal ha vært sterkt medvirkende til både budsjett- og tidssprekk.

Gjerne gransking

Erik Sunde frykter ikke den uavhengige undersøkelsen av byggeprosjektet som arbeids- og administrasjonsminister Laila Dåvøy har lovet.

- Statsbygg evaluerer alle sine prosjekter, og vi ser også fram til en uavhengig gjennomgang av det nye Rikshospitalet. En slik evaluering kan vi trekke nyttige erfaringer fra og lære av, mener Sunde.

- Er det noe du allerede nå ser at burde vært gjort annerledes?

- Ja, vi har innsett at dette byggeprosjektet har vært altfor oppdelt. Det har vært svært komplisert med mange leverandører. Statsbygg valgte å koordinere dette selv, men dette ble for ambisiøst. Vi hadde ikke riktig organisasjon til å gjøre dette, sier Erik Sunde.

Planlagt underveis

Informasjonsdirektør i Statsbygg, Stig P. Pettersen, sier at det nye Rikshospitalet har blitt planlagt mens det ble bygget.

- Stortinget har endret prosjektet fire ganger, og utvidet både bygningsmasse og antall pasientplasser, sier han.

Fra først dag har det vært klart at det nye sykehuset skulle fylles med siste nytt av teknologisk utstyr. Slik teknologi utvikles hele tiden, og dette har lagt inn nye forutsetninger underveis.

Stig P. Pettersen frykter heller ikke noen uavhengig gransking.

- Statsbygg skal lære av dette, for vi vil få flere slike prosjekter i framtida også.

- Så du frykter ikke at Stortinget nå har fått nok av overskridelser i Statsbygg og vil overlate kommende prosjekter til andre aktører?

- Rollen som statens byggherre går det ikke an å organisere seg bort i fra, og noen må gjøre dette i framtida også. Rollen kan selvsagt ivaretas av andre, for eksempel det enkelte departement, men hvor rasjonelt er egentlig det, spør Pettersen.

(NTB)