Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statsbygg bygde ut kjempemottak for 1000 asylsøkere til 21 millioner - får bare lov til å ta i mot 300

Nå skal kranglesaken behandles av Fylkesmannen.

STRIDSTEMA: UDI vil bruke det 1500 kvm. store høgskolebygget i Kongsberg til å bygge et stort transittmottak for asylsøkere. Det ønsker ikke kommunen. Foto: Jiri Havran / Statsbygg.
STRIDSTEMA: UDI vil bruke det 1500 kvm. store høgskolebygget i Kongsberg til å bygge et stort transittmottak for asylsøkere. Det ønsker ikke kommunen. Foto: Jiri Havran / Statsbygg. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 4.desember sto en ombygd versjon av høgskolebygget på Raumyr i Kongsberg ferdig til å ta imot inntil 1000 asylsøkere. Fortsatt har ikke en eneste person flyttet inn.

Kongsberg kommune har nemlig protestert mot planene, og nekter å gi brukstillatelse til mer enn 300 asylsøkere. Det skaper hodebry for UDI og Statsbygg, som i november brukte rundt 21,5 millioner kroner på å bygge om skolen.  

Vil overprøve kommunen Nå har de klagd kommunens vedtak inn til Fylkesmannen i Buskerud, som forventes å ta stilling til saken over jul.

Det misliker ordfører Kari Anne Sand (Sp).

- Prinsippielt mener vi at vi vet hva som er best for vår kommune, og at dette er vurdert på en god måte. Da synes vi såklart det er unødvendig at vedtaket skal ankes, noe vi også har gitt tydelig uttrykk for, sier Sand, som sier kommunen blant annet blir nødt til å sørge for ekstra bemanning i barnehager i område for å roe ned bekymrede foreldre. Da planene først ble kjent, gikk flere av innbyggerne i protesttog for å markere sin misnøye.

Hun er ikke overrasket over at byggeprosjektet har hatt en kostnadsramme på 21,5 millioner.

- Jeg tror det er et trøndersk uttrykk som sier «Dem vøl itj pæng». Det har vært tydelig at penger ikke er noe hinder, sier ordføreren. 

Skuffet over valget Regiondirektør Siv Kjelstrup i UDI Indre Østland, er skuffet over taket Kongsberg-politikerne har satt. Hvis lokalpolitikerne får viljen sin, risikerer UDI at de kun får bruke en del av bygget. Det vil de tape penger på.

- Skulle det bli 300, vil det bli dyre plasser. Det er litt av bakgrunnen for at vi klager på kommunens vedtak, men hovedgrunnen er det store behovet vi har for mottaksplasser, sier Kjelstrup.

SKUFFET: Regiondirektør Siv Kjelstrup i UDI i Indre Østland sier hun er skuffet over at lokalpolitikerne i Kongsberg har satt et «tak» på 300 asylsøkere. Foto: UDI.
SKUFFET: Regiondirektør Siv Kjelstrup i UDI i Indre Østland sier hun er skuffet over at lokalpolitikerne i Kongsberg har satt et «tak» på 300 asylsøkere. Foto: UDI. Vis mer

UDI ønsker å redusere antallet akuttplasser, siden plasser i akuttmottak er langt dyrere enn ordinære mottaksplasser og ikke gir asylsøkerne et like godt tilbud. Derfor er behovet for mottaksplasser fortsatt prekært, selv om færre asylsøkere har kommet til Norge de siste ukene.

UDI valgte å fullføre ombyggingen som planlagt til tross for at kommunestyret vedtok å sette en maksgrense allerede 11.november.

- Vi må se på det over tid, og investeringskostnadene og leieavtalen og driftsavtalen vil uansett bli billigere enn akuttplasser på sikt, forklarer Kjelstrup.

- Ikke ønskelig Hun sier det er uaktuelt å legge planene om 800-1000 asylsøkere på Raumyr på is, og har tro på at Fylkesmannen gir UDI medhold i saken. 

- I avtalen med driftsoperatør har vi lagt inn en forutsetning om oppstart med 300 asylsøkere inntil videre fram til klagen er behandlet, men det ligger inn en plan i avtalen med driftsoperatør om å ta imot mellom 800 og 1000, sier hun.

- Hvordan føles det å måtte overprøve en kommune på den måten?

- Vi ønsker selvfølgelig at ting skal foregå smidig. Det er ikke ønskelig å komme i en situasjon hvor man må overprøve et kommunalt vedtak, sier hun. 

I utgangspunktet avgjøres de fleste slike klagesaker av Fylkesmannen, men i ytterste instans kan det bli en sak på departementsnivå hvis partene ikke klarer å bli enige.

Ville kostet mindre
Statsbygg, som eier bygget, får dekt byggekostnaden gjennom husleien fra UDI uavhengig av hvor mange asylsøkere som ender opp med å bo der.

Det er uklart hvor mye mottaket ville kostet hvis det statlige eiendomsselskapet hadde bygd ut 300 plasser istedet for 1000. 

- Prosjektet ville hatt noe lavere kostnad dersom kapasiteten ble tilpasset 300 brukere. Oppgradering av teknisk infrastruktur i bygget måtte uansett vært gjennomført, skriver regiondirektør Gro Bratsberg i en epost til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media