Statsbygg kan få kongeriket

Det vurderes om skandaleomsuste Statsbygg skal få det overordnede ansvaret for nasjonalskattene Slottet, Bygdøy kongsgård og Oscarshall. I så fall får Kongeparet redusert påvirkningskraft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er duket for dramatiske endringer i hvordan de kongelige eiendommene skal finansieres og forvaltes. En arbeidsgruppe i regi av Arbeids- og administrasjonsdepartementet (ADD) ble i oktober nedsatt for å kartlegge og analysere den kongelige økonomien og eiendommene. Arbeidsgruppa er helt i sluttfasen og skal levere sin rapport 1. februar.

I dag er det slottsforvaltningen som forvalter de tre eiendommene, som alle eies av staten. Forvaltningen kan nå bli overtatt av Statsbygg.

Mister innflytelse

- Å dytte dette ansvaret over på Statsbygg er en dårlig idé. Etaten har pådratt seg et temmelig frynsete renommé. Før Statsbygg har ryddet opp internt, bør man ikke gi dem dette ansvaret, sier Høyres talsmann i slike saker, Trond Helleland.

Dersom Statsbygg overtar ansvaret for nasjonalskattene, betyr det i klartekst at det blir vanskeligere for kongeparet å direkte påvirke beslutningene som tas rundt eiendommene de disponerer. I forbindelse med skandaleoppussingen av Slottet hadde spesielt dronning Sonja sterke meninger om hva som skulle gjøres.

Det er nemlig ingen hemmelighet at kongefamilien i dag har stor innflytelse på avgjørelsene som tas i slottsforvaltningen.

Pengegalopp

Ingen vil kommentere arbeidsgruppas foreløpige konklusjoner overfor Dagbladet.

- Jeg kan ikke kommentere noe av arbeidet vårt så langt. Dette er en intern arbeidsgruppe som ikke debatterer det pågående arbeidet i offentlighet. Vi skal være ferdige 1. februar. Gruppas formål er å se nærmere på budsjettering av apanasjen og arbeidsdelingen mellom hoffet og staten, sier leder for arbeidsgruppa, ekspedisjonssjef Kasper Holand i ADD, til Dagbladet.

Også slottsforvalter Thomas Willoch holder kortene tett inn til brystet.

- Jeg kan ikke si noe om dette på det nåværende tidspunkt, sier Willoch, som også sitter i arbeidsgruppa.

I flere år har det kommet kraftig kritikk mot administrasjonen av eiendommene, som eies av både kongefamilien selv og staten. Flere av de kongelige eiendommene er ikke godt vedlikeholdt. Kong Olavs Bygdøy kongsgård er for eksempel i elendig forfatning. Pengene har rett og slett ikke strukket til.

Pengegaloppen rundt de kongelige eiendommene har pågått i flere år. I 1997 fikk Arbeids- og administrasjonsdepartementet ansvar for kongehuset. Året etter sprakk nyheten om byggeskandalen på Slottet.

Riksrevisjonens rapport slo fast at restaureringen av Slottet kan bli to hundre prosent dyrere enn først anslått, med totale overskridelser på 341 millioner kroner. Statsbygg fikk kraftig kritikk av Riksrevisjonen.

Drepende kritikk

Tidligere kulturminister, nå Senterpartiets medlem i Stortingets familie-, kultur- og administrasjonskomité, Anne Enger Lahnstein, ønsker ikke å delta i det hun karakteriserer som «hylekoret rundt Statsbygg».

- Jeg har tillit til Statsbygg. Og det viktigste i denne saken er jo at vi tar vare på våre nasjonalskatter. Det verste som kunne skje var at vi ikke vedlikeholdt disse byggene, og at de forfalt. Dersom Statsbygg får dette ansvaret, tror jeg det ville gå helt bra, sier Lahnstein.

Heller ikke SVs Ågot Valle er skeptisk til å overlate ansvaret til Statsbygg. Hun mener det er av største betydning å samle ansvaret for landets nasjonalskatter mest mulig.

- Dersom Statsbygg får ansvaret, må de samtidig få penger fra regjering og Storting til å ivareta dette arbeidet. Til sjuende og sist ligger jo ansvaret der, sier Valle.

OSCARSHALL: Trenger mye oppussing. Staten har ansvaret for vedlikehold.Foto: SCANPIX/AFTENPOSTEN