Statsbygg kan få økt konkurranse

Om ikke Statsbygg skjerper seg, kan etaten bli utsatt for økt norsk og internasjonal konkurranse. Planlegging, organisering og prosjektledelse av store statlige utbyggingsoppgaver, som i dag gjøres av Statsbygg, kan bli satt ut på anbud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vil selvfølgelig holde et høyt trykk på dette nå, sier arbeids- og administrasjonsminister Eldbjørg Løwer til NTB.

Selv om Løwer understreker at ingen konklusjoner er trukket om å sette store statlige prosjekter ut på anbud, er statsråden åpen for kritikken fra et flertall i Stortingets familie-, kultur- og administrasjonskomité. Flertallet krever at andre enn Statsbygg må vurderes i forbindelse med bygging av ny opera.

Ris bak speilet

Statsråden vil foreløpig ikke si noe om hvem som skal ha ansvaret for å lede byggingen av en fremtidig opera, men om ikke Statsbygg forbedrer seg, holder Løwer riset bak speilet.

- Jeg ser at det er grunn til å kritisere Statsbygg for noen av de store prosjektene. Her må det gjøres noe for å forbedre Statsbygg. Hvorvidt etaten skal ha et hovedansvar for store prosjekter i fremtiden, avhenger av at de makter å skjerpe seg, sier Løwer til NTB.

Løwer vil nå se på organiseringen av Statsbygg, og regner med at det finnes to mulige utganger:

- Enten at Statsbygg får konkurranse på store prosjekter eller at de ikke får det, sier Løwer, som mener det er viktig å sette Statsbygg bedre i stand til å utføre sine arbeidsoppgaver.

Ikke tillit

Flertallet i Stortinget har ikke tillit til at Statsbygg er den rette instans til å lede byggingen av ny opera.

- Prosjektet bør organiseres som et AS og ha klare målsettinger og hovedansvar for koordinering av arbeidet, heter det i innstillingen fra Stortingets familie-, kultur- og administrasjonskomité.

Stortingsrepresentant Grethe Fossum (Ap) bekrefter overfor Aftenposten at dette innebærer en mistillit til Statsbygg:

- Det er klart det gjør det. Statsbygg har ikke akkurat gjort en god figur når det gjelder utbygging av store prosjekter, sier Fossum.

Administrerende direktør Halvor Stormoen i Statsbygg tar signalene fra Stortinget svært alvorlig.

(NTB)