Statsbygg vet ikke om Høyblokka må rives

- Så å si alle kontorer er ødelagt, sier Jens Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Man forstår ikke hvor store ødeleggelsene er før man kommer nært på, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) etter å ha vist kongeparet rundt i det utbombede Regjeringskvartalet.

Kong Harald og dronning Sonja tilbrakte søndag litt mer enn en halvtime inne mellom bygningene i det utbombede regjeringskvartalet. Mens 15 gardister, sikkerhetsvakter og politifolk ventet ved kortesjen, ble paret geleidet av Stoltenberg gjennom Sivilforsvarets oransje telt og inn til stedet der den dødelige terrorbomben gikk av litt over to døgn tidligere.

Fortsatt er det uklart om bygningene noen gang vil tas i bruk igjen, ifølge Statsbygg.

Alvorstynget - De har nå vært inne på et sted der sju mennesker har mistet livet, sa Stoltenberg mens kongeparet ble kjørt bort etter befaringen.

- Det er noe som går inn på oss alle, også de kongelige, fortsatte statsministeren. 100 meter lenger bak henger persienner, vindusrammer og deler av vindusglass fortsatt faretruende ut mellom etasjene i Høyblokken, som blant annet huser Statsministerens Kontor.

- Så å si alle kontorer er ødelagt. Det ligger løst materiale overalt. Ødeleggelsene vitner om kraften i bomben, sier Stoltenberg.

Vet ikke omfanget Statsbygg har ennå ikke fått oversikt over skadeomfanget etter bombeangrepet og vet derfor ikke om det kan bli nødvendig å rive enkelte bygg.

- Vi har fortsatt ikke fått tilgang til de avsperrede områdene, men vi har fått indikasjoner fra politiet om at det kan skje snart, sier informasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Rygh, til NTB.

- Hvor store skader man egentlig står overfor kan vi ikke vite før vi har foretatt en full tilstandsanalyse av konstruksjonen og fundamentet. Hvor lang tid det kommer til å ta, er kjempevanskelig å si, sier Njaa Rygh.

- Totalskadd Regjeringskvartalet i Oslo består av seks bygg. Høyblokken, der Statsministerens kontor og Justis- og politidepartementet ligger, ble lørdag erklært «totalskadd» av brannvesenet, noe som har ført til flere spørsmål om det berømte landemerket i Oslo vil måtte rives.

- Vi hører at de sier det, men vi har egne eksperter på bygningskonstruksjon og - sikring som må gjøre en vurdering, før vi trekker konklusjoner, sier Njaa Rygh til NTB.

Bygget «R4», som huser Olje- og energidepartementet og Nærings- og handelsdepartementet, sto i brann etter bomben. Deler av fasaden er sprengt bort, og store sprekker synes i den brune mursteinsbygningen. Også de fire øvrige bygningene er påført enorme skader.

Njaa Rygh avviser at Statsbygg har begynt å arbeide med en plan for hva de vil gjøre dersom det viser seg at det blir nødvendig å rive.

Avsperret Søndag kveld opprettholdt politiet sperringene med bevæpnede vakter i flere kvartalers omkrets rundt Regjeringskvartalet. Samtidig har ytterst få hittil fått tilgang til de innerste sperringene rundt stedet for terrorbomben.

Stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt regner med at gatene rundt Regjeringskvartalet vil holdes stengt i minimum en uke.

- Vi gjennomfører nå en styrt nedtrapping, så det jobbes meget aktivt for å utbedre skadene mellom ytre og indre sperring. Så snart det er gjennomført, vil området rundt bli tilgjengelig for publikum. Dette er viktig ikke minst for dem som holder til i de byggene.

(NTB)

FIKK OMVISNING: Kongeparet fikk søndag omvisning i det herjede regjeringskvartalet. Video: Håkon Eikesdal
FIKK OMVISNING: Kongeparet fikk søndag omvisning i det herjede regjeringskvartalet. Video: Håkon Eikesdal Vis mer